Kurser i litteratur och film
Kulturkompetens, perspektiv och analys
- (Direkt till filmvetenskap)
Litteraturvetenskap
En utbildning i litteraturvetenskap är en tillgång inom många områden och särskilt inom den sektor där man yrkesmässigt ägnar sig åt litteratur och kultur.Nya kurser om ekolitteratur och svenska klassiker!
I höst ger vi två nya kurser, en på distans och en på kvällstid så att även du som inte studerar på heltid skall kunna följa utbildningen. Båda kurserna tar upp aktuella teman i vår tid:
Samtida ekolitteratur, 7,5hp (halvfart, på distans)
Vill du få perspektiv på den litterära gestaltningens förmåga att fördjupa förståelsen för samtidens ekologiska problem?
Nya perspektiv på svenska klassiker, 7,5hp (halvfart, kvällstid)
Hur kan och bör vi läsa de stora klassikerna idag? Och varför är de fortfarande viktiga?
När du studerar litteraturvetenskap vid Lunds universitet får du en gedigen utbildning i litteraturens centrala texter och genrer, i litteraturens historia från antiken till vår samtid, i texttolkning och litteraturteori, och i frågorna om litteraturens ställning och funktioner i samhället.
Hösten 2020 ger vi också följande kurser i litteraturvetenskap vid Språk- och litteraturcentrum:
- LIVA04 (termin 1), Litteraturvetenskap: Grundkurs, 60 hp
Grund- och fortsättningskursen i litteraturvetenskao som ger grundläggande kunskaper om litteraturens centrala verk, historia, tolkningstraditioner, kritiska perspektiv och sociala villkor. Kursen ger också en förmåga att med praktiska tillämpningar i tal och skrift förmedla kunskaper om och erfarenheter av litteratur. - LIVA05, Litteraturvetenskap: Den samtida litteraturen, 30 hp
En kurs för dig som är intresserad av vad som sker inom litteraturen idag. Från millennieskiftet och framåt, i Sverige, Europa och världen. Det är även möjligt att välja att läsa några av delkurserna som fristående kurser: - LIVK10, Litteraturvetenskap: Kandidatkurs, 30 hp
Mer information:
Om litteraturvetenskap
Läs mer om vad det innebär att studera litteraturvetenskap och vad du kan göra efter utbildningen.Utbildningsutbud
Få en överblick över alla våra kurser i litteraturvetenskapStudievägledning
Har du frågor om vår utbildning ta gärna kontakt med vår studievägledare.Filmvetenskap
Film var den mest dynamiska konstform som utvecklades under 1900-talet och möjligen också förra seklets viktigaste massmedium. Nu, under 2000-talet, omgärdas filmen av en rad nya audiovisuella medier – medier där den rörliga bilden fortfarande utgör kärnan i kommunikationen. Eftersom film och rörlig bild i audiovisuella medier är de kommunikationsformer som har vidast spridning över hela världen erbjuder de en väg att förstå samhället, kulturen och människan.
Hösten 2020 ger vi följande kurser i filmvetenskap vid Språk- och litteraturcentrum:
- FIVA10, Filmvetenskap: Grund- och fortsättningskurs, 60 hp
Grund- och fortsättningskursen i filmvetenskap, som omfattar ett års studier, innehåller en bred orientering kring filmens och de rörliga bildernas historia, analys, teori och samhälleliga och kulturella betydelse. - FIVA05, Skandinavisk och europeisk filmkultur, 30 hp
En kurs som behandlar olika aspekter av samtida och historisk europeisk filmkultur, med särskild hänsyn tagen till Skandinavien. Det är även möjligt att välja att läsa enskilda delkurser: - FIVA06, Skandinavisk och europeisk film: Kultur och historia i film och television, 7,5 hp
- FIVA07, Skandinavisk och europeisk film: Festivaler, kritik, samhälle, 7,5 hp
- FIVA08, Skandinavisk och europeisk film: Migration och etnicitet, 7,5 hp
- FIVA09, Skandinavisk och europeisk film: Celebriteter, auteurer och filmvågor, 7,5 hp
- SASH03, Swedish Film, 7,5 hp
En introduktion till svensk film som ges på engelska.
Mer information:
Om filmvetenskap
Läs mer om vad det innebär att studera filmvetenskap och vad du kan göra efter utbildningen.Utbildningsutbud
Få en överblick över alla våra kurser i filmvetenskapStudievägledning
Har du frågor om vår utbildning ta gärna kontakt med vår studievägledare.Nya perspektiv på svenska klassiker, 7,5 hp
Hur läser vi klassikerna idag? Och varför är de fortfarande viktiga? På den här kursen studerar vi ett antal centrala svenska klassiker inte bara för deras egen skull utan också utifrån de nya perspektiv som vår tid fört med sig. Störtade imperier, globalisering, teoretisk och filosofisk utveckling gör att vi betraktar litteraturhistorien på nya och spännande sätt.
Nya perspektiv på svenska klassiker är en kvällskurs på halvfart. Kursen ges 2020-09-30 till 2020-12-01.
Läs mer här: https://www.sol.lu.se/litteraturvetenskap/kurs/LIVA17/