lu.se

Språk- och litteraturcentrum

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

TISUS

Test i svenska för universitets- och högskolestudier

Tisus är ett behörighetsgivande test i svenska språket. Det är avsett för dig som t.ex. gått gymnasiet utomlands eller gått IB-programmet och därmed inte har de dokumenterade kunskaper i svenska som du behöver, exempelvis i en ansökan till universitetsstudier eller för att en blivande arbetsgivare kräver detta.

Eftersom Tisus-intyget ger behörighet i svenska för akademiska studier i Sverige bör du ha avslutat – eller gå sista året på – en gymnasieutbildning när du genomgår Tisus. 

För att bli godkänd på Tisus måste du ha kunskaper i svenska motsvarande Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 på gymnasiet. Du behöver dock inte visa upp intyg på dessa kunskaper för att få lov att göra TISUS. Mer information? Se länkarna i rutorna till höger i bild!

Tänk på att TISUS-testet i Lund ges under två dagar. Vissa deltagare får göra alla delproven den första dagen och andra måste komma tillbaka dagen därpå för att göra det muntliga testet då.

Nästa testdatum för TISUS är 29-30 oktober 2019. Anmälan öppnar den 12 augusti och sista dag för anmälan till höstens test är den 20 september 2019.
Observera att antalet platser är begränsade. Platserna kan ta slut före sista anmälningsdag.