Ryska

Med kunskaper i ryska kan du som jurist, statsvetare, ekonom, journalist, kulturvetare, översättare eller tolk profilera dig på en tuff arbetsmarknad. Din utbildning ger en unik spetskompetens som är attraktiv för många arbetsgivare, inte minst med tanke på den säkerhetspolitiskt skärpta situationen vi just nu ser utvecklas i Östersjöregionen.

Under utbildningen kommer du först och främst att förbättra dina praktiska färdigheter i det ryska språket, men du kommer också ägna dig åt litteratur- och kulturstudier som utifrån ett historiskt perspektiv kritiskt granskar slavistiken som studieområde samt beskriver och problematiserar de olika förhållningssätt till rysk kultur och litteratur som idag florerar. Ryska är modersmål för omkring 170 miljoner människor. Dessutom behärskas ryska av stora delar av befolkningen i östra Europa och Centralasien. Det finns totalt ca 260 miljoner rysktalande personer i världen.

 

Vår grundutbildning

Läs mer om våra kurser, studiegång, examen och annat här.

Tolkning i offentlig sektor I, ryska

Kursen Tolkning i offentlig sektor I vänder sig både till dig som redan arbetat som tolk och till dig som helt saknar erfarenhet från området. Utbildningen förutsätter att du har goda kunskaper i svenska och ryska.

Lär dig mer om rysk historia, kultur och samhällsliv!

Kombinera gärna dina språkstudier i ryska med områdesstudier i ämnet Öst- och centraleuropakunskap.

Har du ryska som modersmål?

Läs mera om vad som gäller här.

Ukrainas sak är vår – frihet och demokrati är skört

Läs rektor Erik Renströms blogginlägg (lu.se)

Ryska

Sektionsföreståndare
Johanna Lindbladh

Studierektor
Marina Andersson

Ffu-Ansvarig
Johanna Lindbladh

Expedition
Absalon A233

Studievägledning
Humanisthuset H123

Utbildningsutbud

Bibliotekets ämnesguide

Studentporträtt

Läs om Marie som har en kandidatexamen i ryska.

Studenter i ryska vittnar: ”Många ifrågasätter”

Hur är det stt läsa ryska på SOL? Sveriges Radio träffae några av våra studenter.

Kriget i Ukraina leder till att miljontals människor befinner sig på flykt genom Europa. Just nu anländer flyktingar även till vår del av Sverige och till Lund. Som student och anställd vid Lunds universitet uppmuntras du att engagera dig och hjälpa dessa nyanlända.

Sidansvarig: marina.anderssonslav.luse | 2023-11-16