Antagningsprovet
För att vara behörig till utbildningen behövs ett godkänt antagningsprov. Vi vill försäkra oss om att de studenter som antas är motiverade och har den språkkänsla, läsförståelse och formuleringsförmåga som behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen och bli en bra språkkonsult.
Antagningsprovet genomförs som ett digitalt, zoomövervakat prov. Detaljerad information om provet skickas ut per e-post till alla anmälda efter sista anmälningsdag.
Tid för antagningsprovet
Vi öppnar upp för anmälan till senare del av programmet och därmed möjlighet att söka in direkt till termin 2 (vårterminen 2024). Antagningsprovet äger rum onsdagen den 29 november kl. 15.00–20.00. OBS! Du måste logga in 45 minuter i förväg.
För den som vill testa sin teknik eller ställa frågor hålls ett supporttillfälle inför provet måndagen den 27 november kl. 17.00–18.00.
Antagningsprovets utformning
Provet består av tre olika delprov.
- Del 1: Ordförståelse testas i ett ordkunskapstest av den typ som finns i Högskoleprovet.
- Del 2: Förmåga att upptäcka och analysera språkliga brister och förmåga till språklig reflexion testas i ett redigeringstest. Uppgiften för den sökande är att förbättra en språkligt korrumperad text (dvs. en text med inplanterade språkfel) så att den blir språkligt korrekt. Den sökande ska också kommentera och beskriva de förbättringar som görs.
- Del 3: Förmåga att förstå, välja ut och sammanställa relevant information, att strukturera och disponera text och att anpassa innehåll och språk till en utpekad målgrupp testas i en skrivuppgift. Uppgiften för den sökande är att skriva ett målgruppsanpassat referat av en eller flera texter.
Provet bedöms av en bedömargrupp.
Exempel på antagningsprov
- Exempel på antagningsprov (PDF)Notera att exempelprovet är från när provet skrevs för hand men att delproven i övrigt är de samma.