Vad tycker studenterna?

Delkurs efter delkurs vävs trådarna samman till en helhet

Jag blev imponerad av hennes sätt att förklara vad man bör tänka på när man skriver en text som ska läsas av mottagare med varierad kunskapsnivå, i det här fallet inom försäkring.

Marie

Marie, kull 3

Första gången jag kom i kontakt med språkkonsultyrket jobbade jag som försäkringsmäklare och samarbetade med ett försäkringsbolag för att göra en broschyr om motorförsäkring. Försäkringsbolaget använde sig av en språkkonsult – ett yrke jag aldrig hört talas om tidigare. Jag blev imponerad av hennes sätt att förklara vad man bör tänka på när man skriver en text som ska läsas av mottagare med varierad kunskapsnivå, i det här fallet inom försäkring. När jag några år senare bestämde mig för att börja studera letade jag efter en utbildning inom kommunikation. Jag läste om språkkonsultprogrammet och kom ihåg min kunniga samarbetskollega. När jag läste mer om vad en språkkonsult gör var det precis vad jag letade efter.

Efter 20 år i arbetslivet vet jag att kommunikation, både intern och extern, är det viktigaste och svåraste för företag och organisationer idag. Skriftlig kommunikation handlar inte om att skriva korrekt svenska och sedan förutsätta att mottagaren ska förstå. Det handlar om att skapa förutsättningar för förståelse genom att alltid ha mottagaren i åtanke och därtill skriva på korrekt svenska. Det är det vi språkkonsulter blir experter på! Ett och ett halvt år in i utbildningen förundras jag fortfarande över hur mycket jag lärt mig på relativt kort tid. Utbildningen är verkligen bred och vi läser allt från grammatik till modern språkhistoria. Vi får inte bara en bred utan även djup kunskap eftersom ämnen från tidigare kurser återkommer under utbildningen. Det gör att vi fördjupar oss i ett ämne som vi kanske bara har snuddat vid tidigare. Det är också oerhört intressant att se hur vi hela tiden omvärderar vad vi anser är en bra text allt eftersom vi lär oss mer och mer.

För mig som inte har läst på universitetsnivå tidigare är det stundtals ett högt tempo och det gäller att planera för att hinna med läsning och inlämningar för att inte hamna efter. Jag har aldrig skrivit så mycket på så kort tid men jag har å andra sidan aldrig haft så kul heller! Något jag är särskilt glad för är alla härliga kurskamrater jag har träffat. Trots åldersskillnader är vi verkligen en sammansvetsad grupp som stöttar varandra. Att vi alla är språknördar i grunden och brinner för svenska språket gör ju inte saken sämre! 

Att lämna lagboken bakom mig är ett av de bästa besluten jag tagit! Språkkonsultprogrammet har visat mig att man faktiskt kan ha väldigt kul när man pluggar på universitet. Jag har hittat mina likar i intresset för svenska språket, text och skrivande. Vi är ett gäng språknördar i ordets sanna bemärkelse och vi kan sitta i timmar och diskutera samma text för att den ska bli så klarspråklig, mottagaranpassad och grammatiskt korrekt som möjligt.

Matilda

Matilda, kull 5

När jag en dag i april 2021 skrollade runt på LU:s hemsida och upptäckte att det fanns ett språkkonsultprogram började jag faktiskt gråta. Jag grät eftersom jag spenderat (i det här avseendet är tid absolut en valuta) två år på juristprogrammet och hela tiden känt att det var något som saknades. Jag grät eftersom min magkänsla skrek åt mig att här har du hittat utbildningen som kommer att kännas helt rätt! Efter att ha knåpat ihop en B-uppsats inom skatterätt hamnade jag hux flux där – på språkkonsulternas programsida. Jag skrev ett sms till mina föräldrar och meddelade att jag skulle söka ett nytt program till hösten. Det var inget snack om saken.

Att lämna lagboken bakom mig är ett av de bästa besluten jag tagit! Språkkonsultprogrammet har visat mig att man faktiskt kan ha väldigt kul när man pluggar på universitet. Jag har hittat mina likar i intresset för svenska språket, text och skrivande. Vi är ett gäng språknördar i ordets sanna bemärkelse och vi kan sitta i timmar och diskutera samma text för att den ska bli så klarspråklig, mottagaranpassad och grammatiskt korrekt som möjligt.

Som en före detta juriststudent är det väldigt intressant att nu titta på juridiska texter utifrån ett klarspråksperspektiv. Texterna jag läste och skrev för snart två år sedan skiljer sig markant från hur jag ser på text idag. Jag kommer troligtvis inte att bli jurist i framtiden men kanske kommer jag att jobba med klarspråk inom myndigheter? Drömmen är dock att arbeta med text och manus inom förlagsbranschen och jag tror och hoppas att Språkkonsultprogrammet kan hjälpa mig hitta dit.

Delkurs efter delkurs vävs trådarna samman till en helhet, och du slås ibland av hur något till synes obetydligt från nybörjarkursen i grammatik återkommer och blir användbart när du ska göra en fältstudie i interkulturell kommunikation några terminer senare.

Anders

Anders, kull 3

Jag kan rekommendera språkkonsultprogrammet för dig som alltid har tyckt om att formulera dig i text, men som paradoxalt nog inte riktigt kan sätta ord på vad det är du faktiskt gör. Du får här en sammanhängande utbildning i det svenska språket som täcker in allt från grundstenarna i grammatik och semantik till svenskans historiska och politiska utveckling. Framförallt lär du dig att använda språket som ett socialt verktyg – varför och hur du kan välja att formulera dig på det ena eller det andra sättet för att nå fram med ditt budskap, oavsett om formen är en krönika i lokaltidningen, en reklamaffisch i tunnelbanan, ett bröllopstal till en vän eller ett brev från en statlig myndighet. Redan efter den första terminen kommer du att känna dig mer självsäker när du fattar pennan, greppar tangentbordet eller klingar i vinglaset.

Det bästa med programmet är just bredden, tycker jag. Delkurs efter delkurs vävs trådarna samman till en helhet, och du slås ibland av hur något till synes obetydligt från nybörjarkursen i grammatik återkommer och blir användbart när du ska göra en fältstudie i interkulturell kommunikation några terminer senare. Kort sagt: Språkkonsultprogrammet är för dig som vill utforska svenskans alla vinklar och vrår. Om du sedan blir en yvig tusenkonstnär eller inbiten specialist är upp till dig.

Jag visste att jag ville jobba som förlagsredaktör – ett yrke där god kunskap i svenska är extremt viktigt.

Erika

Erika, kull 2

Jag gick sista året i gymnasiet, och jag visste att jag ville jobba som förlagsredaktör – ett yrke där god kunskap i svenska är extremt viktigt. Jag var bra på att skriva och prata svenska, men hur skulle jag bli bra på att skriva och prata om svenska? Kunna förklara rätt och fel, bra och mindre bra, som ju krävs av en redaktör? En sådan utbildning finns väl inte? Jag letade efter den där svårdefinierade utbildningen som fokuserar på att lära ut hur man kan förstå, plocka isär och sätta ihop svenska språket. Och det kändes som om allt i mitt liv föll på plats (ursäkta dramatiken) när jag av en slump hittade information om språkkonsultprogrammet i en universitetskatalog. Jag sökte till utbildningen i Lund, och det är det bästa beslut jag någonsin tagit. 

I dag läser jag förlags- och bokmarknadskunskap och rör mig sakta men säkert mot mitt drömyrke som redaktör. Och det går knappt en dag utan att jag reflekterar över vilken stor användning jag haft – både privat och i mina studier – av allt jag lärt mig på språkkonsultprogrammet!

Ju längre jag läser på programmet, desto fler olika texttyper vill jag jobba med i framtiden. Jag vill skriva lättläst, utforma skrivmallar och arbeta med myndighets­kommunikation. Och verkar det inte också väldigt roligt att hålla i klarspråkskurser? 

Lisa

Lisa, kull 5

Att läsa och skriva har alltid varit två av mina favoritsysslor, och jag misstänker att du som läser denna text kan känna igen dig i det. Eftersom jag alltid har varit en i folkmun kallad språknörd har jag länge haft som mål att arbeta med språk på något sätt (även om brandman, meteorolog och bergsklättrare var mina drömyrken under lågstadiet). Jag läste först svensklärarutbildningen, men efter ett tag insåg jag att jag behövde byta bana. Jag ville nämligen gå en utbildning där mitt eget skrivande var i fokus. När jag kammade igenom Lunds universitets kurskatalog hittade jag Språkkonsultprogrammet, och redan efter utbildningens första dagar visste jag att jag hade hittat the one. Jag hade ju så otroligt roligt!

På Språkkonsultprogrammet får jag och mina klasskompisar utforska svenska både teoretiskt och praktiskt: under vissa föreläsningar diskuterar vi varför enkelt språk är viktigt för en fungerande demokrati, och under andra föreläsningar övar vi på att skriva informativa
rubriker. Ibland pratar vi om grammatik, ibland analyserar vi texter, och väldigt ofta skriver vi.

Ju längre jag läser på programmet, desto fler olika texttyper vill jag jobba med i framtiden. Jag vill skriva lättläst, utforma skrivmallar och arbeta med myndighetskommunikation. Och verkar det inte också väldigt roligt att hålla i klarspråkskurser? Just eftersom jag är öppen för
många olika karriärvägar (läs: är obeslutsam) är jag glad över att Språkkonsultprogrammet är så brett, och att vi får bekanta oss med många olika genrer på vägen mot examen.

På gymnasiet läste jag en journalistförberedande utbildning men kände inte riktigt att just journalist var helt rätt för mig. Det enda jag visste var att jag i framtiden ville arbeta med svenska språket på något sätt.

Susanne

Susanne, kull 3

Jag har alltid varit intresserad av språk och skrivande. På gymnasiet läste jag en journalistförberedande utbildning men kände inte riktigt att just journalist var helt rätt för mig. Det enda jag visste var att jag i framtiden ville arbeta med svenska språket på något sätt. Jag visste bara inte på vilket sätt. När jag sedan hörde talas om Språkkonsultprogrammet av en tidigare student kände jag på en gång att det var perfekt för mig. Programmet ger mig fördjupade kunskaper i svenska språket och introducerar sedan olika tänkbara inriktningar för framtida yrken. Jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill jobba med efter examen,  men inte för att jag inte kan komma på något utan för att jag hela tiden upptäcker nya möjligheter och inriktningar. Dessutom, som ett extra plus, får jag dagligen hänga med och inspireras av andra språknördar.

Utbildningen är givande och ger djup insikt och kunskap om vad som krävs för att innehållet i texter ska kunna tas emot på bästa sätt – både ur skribentens och mottagarens perspektiv. Och att även pedagogik och retorik ingår i programmet känns värdefullt eftersom språkkonsulter ofta pratar inför grupper när de får hålla i kurser.

Christina

Christina, kull 5

Jag har alltid tyckt om att skriva. Men jag har aldrig vetat vad jag skulle utbilda mig till – eller om jag ens skulle utbilda mig. Så när jag väl bestämde mig började jag leta. Jag skrollade igenom alla utbildningar som fanns inom rimligt pendelavstånd från hemmet. Jag hittade Språkkonsultprogrammet, som inte bara verkade intressant utan som tilltalade mig på alla sätt. Den innehöll bara sådant som intresserade mig. Wow! 

Utbildningen är givande och ger djup insikt och kunskap om vad som krävs för att innehållet i texter ska kunna tas emot på bästa sätt – både ur skribentens och mottagarens perspektiv. Och att även pedagogik och retorik ingår i programmet känns värdefullt eftersom språkkonsulter ofta pratar inför grupper när de får hålla i kurser.

Genom Språkkonsultprogrammet har jag kommit i kontakt med föreningen Examinerade språkkonsulter i svenska (Ess) som bland annat arbetar för att synliggöra yrkeskåren. Det är ett värdefullt nätverk med tanke på att språkkonsultyrket är relativt nytt. Och man kan gå med i föreningen redan under utbildningen. Till exempel driver föreningen ett kostnadsfritt) mentorsprogram där man kan få skräddarsydd hjälp av en mer erfaren språkkonsult. Toppen när man växer in i sin nya roll!

Efter utbildningen skulle det vara roligt att till exempel jobba med att ta fram skrivmallar eller hålla kurser i klarspråksarbete på en myndighet. Men att driva en egen textbyrå är också lite lockande. Vi får se.

Du blir en kompetent och självsäker skribent, med god språkkänsla och förmågan att kunna jobba med språk och text inom många olika genrer. Du kommer att vara så kunnig att du kan utbilda andra. Och du kommer att börja älska grammatik! Det är oundvikligt.

Betty

Betty, kull 2

När jag gick mitt sista år på gymnasiet så visste jag bara en sak: jag ville jobba med språk. Jag har alltid älskat att läsa och skriva, och svenska var mitt favoritämne i skolan, men jag ville inte jobba som lärare, och journalistbranschen verkade inte ha en särskilt ljus framtid. Så jag började helt enkelt leta efter andra utbildningar med språkfokus, och av en slump hittade jag språkkonsultprogrammet. En utbildning där man fick lära sig att skriva, redigera och korrekturläsa – det var precis vad jag letat efter!

Språkkonsultprogrammet ger en väldigt stabil grund att stå på, oavsett vad du vill göra efter utbildningen. Du blir en kompetent och självsäker skribent, med god språkkänsla och förmågan att kunna jobba med språk och text inom många olika genrer. Du kommer att vara så kunnig att du kan utbilda andra. Och du kommer att börja älska grammatik! Det är oundvikligt. Men något av det bästa med språkkonsultprogrammet är att vara en hel klass där alla älskar språk lika mycket! Jag rekommenderar verkligen det här programmet till alla som är intresserade av språk och skrivande! 

Utbildningen är en fantastisk kompott av spännande kurser, peppande lärare och praktiska inslag som gör att man får inspiration och erfarenhet av livet utanför klassrummet. I språkkonsultvärlden knyter man dessutom många kontakter och hjälper varandra framåt.

Emilie, kull 2

Jag har alltid varit ”språktjejen”. Liksom, hon som älskar att skriva och som man alltid kan fråga hur svåra ord stavas. Men jag har aldrig varit det minsta intresserad av att bli journalist, författare eller svensklärare. Efter en period av smärre livskris (”Vad ska jag då jobba med?!”) upptäckte jag språkkonsultprogrammet – och det var som att hitta hem. Utbildningen är en fantastisk kompott av spännande kurser, peppande lärare och praktiska inslag som gör att man får inspiration och erfarenhet av livet utanför klassrummet. I språkkonsultvärlden knyter man dessutom många kontakter och hjälper varandra framåt.

Vill du fråga en student?

Kontakta programkoordinatorn för att få mejladress till en student att prata/mejla med.

Kontaktpersoner

Programkoordinator
Kikki Nillasdotter och Anna W Gustafsson

Studievägledare
Marina Hansson

Kursexpedition
Edda Ahrent

Kurser

Studenternas åsikter om kurserna inom programmet hittar du här: Kurser

Arbetsmarknad

Vad kan man arbeta med efter studierna? Läs om några studenter som har tagit examen. Du kan också hitta mer information om yrket på Examinerade språkkonsulters hemsida: ESS

Sidansvarig: anna_w.gustafssonnordlund.luse | 2024-01-08