Om att studera ryska

Klostret Воскресенский монастырь (Det nya Jerusalem) utanför Moskva.
Klostret Воскресенский монастырь ("Det nya Jerusalem") utanför Moskva.

Studiegång - vägen till examen

(Se också illustration nedan)

För att vara behörig att studera grundkursen i ryska på universitetsnivå behöver du ha läst motsvarande ryska steg 3 på gymnasiet. För dig som inte läst ryska på gymnasiet erbjuder vi en nybörjarkurs på 30hp (RYSB03). Den går också att läsa i två steg över två terminer i form av RYSB01 (höst) och RYSB02 (vår) på vardera 15hp.

Även på grund- och fortsättningsnivån kan du anpassa dina studier så att de passar dig. Antingen läser du hela vår grundkurs i ryska (RYSA10) under en termin, eller så delar du upp dina studier över fler terminer genom att läsa delkurserna i grundkursen som fristående kurser om 7,5 hp (RYSA12-RYSA14).

Samma sak gäller för fortsättningsnivån där du antingen läser hela fortsättningskursen (RYSA20) under en termin eller RYSA22-RYSA25 under flera.

Även vår kandidatkurs (RYSK03) går att dela upp via RYSK11-RYSK13.

Kandidatexamen i ryska

När du är klar med kandidatkursen har du möjlighet att ta ut en kandidatexamen med ryska som huvudämne. Utöver 90 hp i ryska (grund till kandidatnivå) behöver du då ytterligare 90hp i valfria kurser. Läs mer om examen med fristående kurser här: www.sol.lu.se/utbildning/vagar-till-examen/.

Kombinera med Öst- och centraleuropakunskap

Ett bra alternativ för dig som är int