Japanska

Har du vuxit upp med japanska TV-spel och kampsporter? Kanske tilltalas du av estetiken i skrivkonsten eller av teknologisk och ekonomisk utveckling. Japans framgångar inom teknologi och näringsliv är välkända och japanska talas idag av cirka 127 miljoner människor.

Japanska skrivs med tre olika sorters skriftsystem vilka utvecklats ur de kinesiska skrivtecknen. Studierna i språket ger grundläggande kunskaper främst i modern japanska, men även i Japans kultur. Dessutom ges undervisning i japansk språkvetenskap på alla kursnivåer. Våra kurser vänder sig till dig som genom din nuvarande eller framtida yrkesverksamhet har eller kommer att ha kontakt med Japan.

Vi erbjuder möjligheten att ta en kandidatexamen i japanska och därefter att bygga på den med en mastersexamen i språk/språkvetenskap med inriktning japanska. Du kan ta en kandidatexamen genom att sätta ihop fristående kurser i japanska på sammanlagt 120 hp med valfria kurser eller genom att söka till Kandidatprogrammet i japanska som innehåller 120 hp japanska, 30 hp Japans och Kinas historia och 30 hp valfria kurser. Du behöver inte ha några förkunskaper i japanska för att söka till nybörjarkursen i japanska eller till kandidatprogrammet. Studierna är dock intensiva och redan efter de första två veckorna förväntas du kunna skrivsystemen hiragana och katakana. Alla kurser kan sökas som fristående kurser, men om du söker och antas till kandidatprogrammet har du platsgaranti på kurserna som ingår i det under förutsättning att du har avklarat föregående kurser.

Förutom våra ordinarie kurser i japanska erbjuder vi också en fristående halvfartskurs i Japans historia samt en särskild kurs i nybörjarjapanska för studenter vid Lunds tekniska högskola (LTH). Under studietiden finns också olika möjligheter att söka stipendier för studier i Japan och att läsa en sommarkurs vid ett universitet i Japan. Se även Civilekonomprogrammet med den språkliga inriktningen japanska vid Ekonomihögskolan i Lund.

Nedan ser du upplägget på vår utbildning. Programmets struktur markeras med dubbel ram men alla dessa kurser kan även läsas fristående. Det gäller även de två språkspecifika kurserna i japanska som ingår i mastersutbildningen, som kan sökas som fristående kurser efter avslutad kandidatkurs. Om du inte läser inom ramen för programmet och vill ta en kandidatexamen i japanska måste du komplettera dina 120 hp japanska med ytterligare 60 hp i något annat ämne för att få de 180 hp som krävs för en examen. Du kan t ex läsa Japans historia 15 hp och/eller kurser i statsvetenskap, ekonomi, juridik eller andra humanistiska ämnen. Tala gärna med vår studievägledare! Observera att du måste ha en kandidatexamen i japanska för att kunna bli antagen till mastersprogrammet i språk/språkvetenskap med inriktning japanska.

Japanska

Sektionsföreståndare
Arthur Holmer

Studierektor
Peter Sivam

Ffu-Ansvarig
Shinichiro Ishihara

Expedition
Absalon A409

Studievägledning
Humanisthuset H121b

Utbildningsutbud

Bibliotekets ämnesguide

Sidansvarig: peter.sivamostas.luse | 2024-04-15