Kinesiska

Välkommen till ämnet kinesiska i Lund!

Kinesiska är ett av de få moderna språk vars historia kan dokumenteras utan avbrott ända tillbaka till det andra årtusendet före vår tideräknings början. Kinesiska talas idag av drygt 1,3 miljarder människor och är världens största språk samt ett av de fem FN-språken. Den kinesiska ekonomin har vuxit snabbt i många år och Kina intar idag andraplatsen bland världens ekonomier och kommer sannolikt runt 2025 att vara den största.

Varför studera kinesiska?

Kunskaper i kinesiska är en förutsättning för fördjupade kunskaper om alla delar av det moderna Kina - dess samhälle, vetenskap, teknik och näringsliv och givetvis den rika och mångfacetterade kinesiska kulturen. Många studenter som har läst kinesiska hos oss kan intyga att kunskaper om Kina och i kinesiska är en viktig merit som efterfrågas av flera stora företag som har kontakter med Kina. Genom att lära dig kinesiska kan du alltså skaffa dig en spetskompetens på den framtida arbetsmarknaden. I Kina talas en mängd dialekter och underdialekter av det kinesiska språket. Skillnaderna mellan dem kan vara stora - i extremfall lika stora som mellan isländska och svenska. Det kinesiska skriftspråket är däremot gemensamt för alla. Dagens kinesiska riksspråk, putonghua "det allmänna språket", baseras huvudsakligen på dialekten i Peking och är det som undervisas vid Språk- och litteraturcentrum i Lund.

Att studera kinesiska hos oss

Ovan ser du upplägget på vår utbildning. Om du vill ta en kandidatexamen i kinesiska måste du också komplettera med ytterligare 60 hp i något annat ämne för att få de 180 hp som krävs för en examen. Du kan t ex läsa Kinas historia 15 hp och/eller kurser i statsvetenskap, ekonomi, juridik eller andra humanistiska ämnen. Tala gärna med vår studievägledare Peter Marthinsson!

Vi erbjuder möjligheten att ta en kandidatexamen i kinesiska. Denna kan därefter byggas på med en mastersexamen i språk/språkvetenskap med inriktning kinesiska (se här), alternativt en kandidatexamen i översättning med inriktning kinesiska (se här). Observera att kurserna i kinesiska som ingår i dessa program även går att läsa som fristående kurser (Se t.ex. KINM13 och KINL01). Du behöver inte ha några förkunskaper i kinesiska för att söka till våra nybörjarkurser. Du kan också välja att läsa kinesiska på distans (halvfart) upp till 90 hp. Förutom våra ordinarie kurser i kinesiska erbjuder vi också en fristående halvfartskurs i Kinas historia (OSHA01, 15 högskolepoäng).

Lärare i kinesiska

Om du funderar på att utbilda dig till lärare i kinesiska kan vi rekommendera dig att söka till ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet som redan 2014 fick rätt att utfärda ämneslärarexamen för gymnasie- och grundskollärare i ämnet kinesiska - som första lärosäte i Sverige. Observera att de ämnesdidaktiska delkurser som ingår i utbildningen även kan läsas som fristående kurser (t.ex. KIND01, campus och KIND11, nätbaserad). Läs gärna mer här!

Studier och praktik i Kina

Under studietiden finns också mycket goda möjligheter att söka stipendier för studier i Kina vid några av Kinas mest välrenommerade universitet, som Peking University, Tsinghua University (båda i Peking) samt Fudan University (Shanghai). Klicka här för mer information om utlandsstudier i bl.a. kinesiska. Man kan också göra utlandspraktik i en termin på en svensk myndighet, som t.ex. Sveriges ambassad i Peking eller vid ett svenskt företag i Kina. Se mer information om kursen KINB01 under Kursutbud i vänstermenyn.

Kinesiska

Sektionsföreståndare
Arthur Holmer

Studierektor
Peter Sivam

Expedition
Absalon A409

Studievägledning
Humanisthuset H121b

Utbildningsutbud

Bibliotekets ämnesguide

Sidansvarig:  | 2024-04-15