Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • SVEB30
Fördjupa dig i traditionell och generativ grammatik!
Undervisning – höstterminen 2021
Covid-19 fortsätter att påverka våra utbildningar. Undervisning och examination kommer under första hälften av terminen att ske både digitalt och på campus. Från 1 november ligger fler moment på campus – aktuellt schema finns via kurshemsidor och/eller i Canvas.
Vad innehåller kursen?
Kursen bygger vidare på och fördjupar de kunskaper som du har fått lära dig på nybörjarkurser i grammatik. Utgångspunkten är den traditionella grammatiken, men analysredskap som hör till denna diskuteras och problematiseras. Du blir även introducerad till några grundtankar inom modern grammatikforskning, med fokus på den generativa grammatiken, och du får diskutera grammatikens roll i skolundervisningen. I slutet av kursen får du tillämpa dina kunskaper i en mindre, vetenskaplig undersökning som rör någon aspekt av grammatik, inklusive grammatik i skolan, och presenterar den muntligt på ett seminarium.
Hur är kursen utformad?
Kursen ges på campus, på halvfart under terminens första hälft.
Kursens placering i din studiegång
Kursen Svenska: Grammatik i teori och praktik - fortsättningskurs kan ingå som valbar delkurs både i Svenska: Språklig inriktning - Kandidatkurs och Svenska som andraspråk: Kandidatkurs. Den kan också läsas som fristående kurs.
Studieämnet Svenska kan du läsa som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp), och ämnet kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i svenska/nordiska språk finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.
Kurstillfälle:
höstterminen 2021
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2021-08-30 – 2021-10-29
Anmälningskod:
LU-36872
Behörighet:
Grundläggande samt minst 60 hp i ett språkämne vari grammatikkurser om minst 10 hp har ingått.
Introduktionsmöte: Onsdagen den 1 september kl. 15.15 – 17.00
Lärare:
Gunlög Josefsson