Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • TYSA01
Bli expert på tyska och ta del av Europas största ekonomi och ett dynamiskt kulturliv som under århundraden påverkat och influerat sin omgivning, inte minst Sverige!
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Varför läsa tyska på universitet?
Tyska är det största språket inom EU med ca 100 miljoner tysktalande främst i Tyskland, Österrike och Schweiz men även nationella minoriteter i flera andra länder. Tyska är också ett viktigt kontaktspråk i Östeuropa.
Tyskland är en ekonomisk stormakt och de tyskspråkiga länderna tillsammans är Sveriges största handelspartner. Kunskaper i tyska är därför av stor vikt om du vill arbeta inom internationell handel. Sverige är också ett stort turistland för tyskarna.
Målet med våra kurser är att du som student ska uppnå goda muntliga och skriftliga språkfärdigheter. Dessutom studerar du de tyskspråkiga ländernas kultur, samhälle och litteratur. Efter ett års studier på grundnivå har du möjlighet att bedriva utlandsstudier vid något av våra partneruniversitet. Förutom inom export- och importindustrin kan kunskaper i tyska också vara av nytta på många arbetsplatser inom exempelvis medier, turistbranschen, Utrikesdepartementet eller EU.
Kursens mål och innehåll
Kursens mål är bygga på dina kunskaper från gymnasienivån med utökade färdigheter i att förstå och använda det tyska språket i tal och skrift. I undervisningen läggs stor vikt vid den kommunikativa aspekten.
Kursen behandlar genom textläsning och olika slags övningar huvuddragen i tysk formlära och syntax ur ett kontrastivt perspektiv. Din skriftliga språkfärdighet tränas i första hand med hjälp av översättningsövningar bestående av texter av allmän karaktär. Din muntliga förmåga övas främst genom diskussioner av moderna skönlitterära tyska texter. I samband med litteraturdiskussionerna hålls ett muntligt anförande med anknytning till en självvald text.
Kursen ger även en inblick i Tysklands historiska utveckling samt en översikt över de tyskspråkiga ländernas samhällssystem, särskilt i relation till svenska förhållanden.
Hur går jag vidare efter kursens slut?
Efter grundkursen kan du välja att läsa fortsättningskursen under en termin på helfart eller under två terminer på halvfart. Det går också bra att läsa vissa av de delkurser som ingår i fortsättningskursen som fristående kurser (TYSD04-TYSD06). Den som senare önskar läsa hela fortsättningskursen får tillgodoräkna sig dessa som motsvarande delkurser inom fortsättningskursen. Därefter kan du läsa vår kandidatkurs (TYSK02) och så småningom ta ut kandidatexamen med tyska som huvudämne.
Vill du utveckla och specialisera dina kunskaper i tyska ytterligare erbjuder vi på Språk- och litteraturcentrum ett antal masterprogram för dig med kandidatexamen i tyska.
Om du har frågor får du gärna kontakta vår studievägledare.
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Utbildningsform:
både campus/online
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2020-08-31 – 2021-01-17
Anmälningskod:
LU-37121
Behörighet:
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Tyska språk 3 eller Engelska B, Tyska steg 3 (områdesbehörighet 2/A2)
Introduktionsmöte: Måndagen den 31 augusti kl. 8.15 – 9.00 i SOL:A129b
Lärare:
Alexander Bareis,
Henrik Henriksson,
Mikael Nystrand
Information om ingående delar
- Grammatik med textstudium , 7,5 hp
- Realia , 7,5 hp
- Syntax och översättning , 7,5 hp
- Modern skönlitteratur och muntlig färdighet inklusive uttal , 7,5 hp
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Höstterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar 15 juli