Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • SVEC01
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Note that this course requires basic eligibility in Swedish (Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 or Tisus). If you are looking for beginner's courses in Swedish, they are called Swedish as a foreign languages/Svenska som främmande språk.
Kursens innehåll
I första delen av fortsättningskursen behandlas hur litteracitet utvecklas i ett andraspråk samt läs- och skrivsvårigheter och alfabetisering utifrån läs- och skrivinlärning på modersmålet. Du får träna på analys och bedömning av språkutvecklingen hos andraspråkstalare. Talade och skrivna texter från olika genrer analyseras. Du får studera inlärarsvenska med avseende på grammatisk, lexikal och stilistisk nivå.
Undervisningen är normalt förlagd till en eller två tillfällen i veckan 16–19, men den ges också delvis på distans med stöd av nätbaserad lärplattform och digitala verktyg. Det innebär att du behöver ha tillgång till dator med nätuppkoppling för att läsa kursen. Första delen av fortsättningskursen ges alltid under höstterminen.
Kursens placering
Studieämnet svenska som andraspråk kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex Filosofie kandidatexamen 180 hp). För behörighet till fortsättningskurs I ska du vara klar med grundkursen (30 hp).
Om du vill ha en kurs där du kan utveckla din egen språkförmåga ska du leta efter kurser i Svenska för studerande med utländsk bakgrund (om du redan har behörighet i svenska för högskolestudier) eller Svenska som främmande språk (om du ännu inte har behörighet i svenska).
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Utbildningsform:
enbart online
Studiesätt:
halvfart,
eftermiddagstid
Kursperiod:
2020-08-31 – 2021-01-17
Anmälningskod:
LU-36982
Behörighet:
Grundläggande samt Svenska som andraspråk: Grundkurs (SVEA12 eller SVEA13) eller motsvarande
Introduktionsmöte: Tisdagen den 1 september kl. 16.15 – 19.00
Lärare:
Anna Flyman Mattsson,
Mari Mossberg
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas Läs- och skrivutveckling på ett andraspråk
- Canvas Språk, text och bedömning
- Bibliotekets ämnesguide Nordiska språk
Information om ingående delar
- Läs- och skrivutveckling på ett andraspråk , 6 hp
- Språk, text och bedömning , 9 hp