Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • SSLM01
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Kursen vänder sig till yrkesverksamma ämneslärare i svenska och syftar till att fördjupa och bredda studiet av grammatik och litteratur. I ett kurspaket om 15 hp erbjuds litteraturhistoria ur nya perspektiv (7,5 hp) och grammatisk fördjupning (7,5 hp). Kursen ges som distanskurs på halvfart med tidsbundna föreläsningar en gång i veckan, med stöd av en nätbaserad plattform, men den kan även följas på campus.
Delkursen ”Litteraturhistoria ur nya perspektiv” ger en breddad och fördjupad orientering i litteraturhistoriska frågeställningar. Vi studerar såväl en rad litterära verk som författarskap och analyserar deras förhållande till sociala sammanhang, idéströmningar och estetiska traditioner – ur skiftande synvinklar och med stöd i aktuell forskning. Vi lyfter särskilt fram tematiska perspektiv för att illustrera samband och kontraster mellan olika historiska perioder.
I delkursen ”Grammatisk fördjupning och grammatik som språkutvecklande redskap” bekantar vi oss med hur man kan arbeta med grammatiska verk, framför allt Svenska Akademiens grammatik. Vi gör en kritisk granskning av normerande och deskriptiv grammatik, och vi diskuterar det gemensamma satsschemat som språkutvecklande redskap liksom olika läromedel och undervisningsmaterial avsedda för skolans svenskämne.
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Studiesätt:
halvfart,
distanskurs
Kursperiod:
2020-08-31 – 2021-01-17
Anmälningskod:
LU-32651
Behörighet:
Totalt 180 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng i ämnet Svenska, språklig inriktning och minst 60 högskolepoäng i ämnet Litteraturvetenskap eller ämneslärarexamen i svenska.
Lärare:
Bibi Jonsson,
Erik Zillén
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas SSLM01 - Svenska: Språk och litteratur - påbyggnadskurs I - Delkurs 1
- Canvas SSLM01 - Svenska: Språk och litteratur - påbyggnadskurs I - delkurs 2
- Bibliotekets ämnesguide Litteraturvetenskap
Information om ingående delar
- Litteraturhistoria ur nya perspektiv , 7,5 hp
- Grammatik som språkutvecklande redskap , 2,5 hp
- Grammatisk fördjupning , 5 hp