Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • NODB09
Hvad er landet lige ovre på den anden side af sundet for en størrelse? Hvad har gjort nationalstaten Danmark, til hvad den er dag?
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Vad innehåller kursen?
Kursen tar upp den kulturella och samhälleliga utvecklingen i Danmark från Grundloven 1849 till en modern demokrati och välfärdsstat. Vad har gjort nationalstaten Danmark till vad den är idag? Kan man tala om en särskild dansk mentalitet? Kursen tar upp några centrala rörelser (t.ex. bonderörelsen, arbetarrörelsen och kvinnorrörelsen) och några tongivande män och kvinnor som har haft inflytande i den politiska och kulturella offentligheten. Den idéhistoriska bakgrunden till dagens offentliga debatt i Danmark skisseras. Dessutom problematiseras konstruktionen av och diskussionen om den danska nationella identiteten.
Undervisningen och litteraturen är på danska, men du behöver själv varken tala eller skriva danska.
Kursens placering i din studiegång
Denna kurs utgör också delkurs i Danska: Grundkurs.
Studieämnet danska kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2020-11-02 – 2021-01-17
Kursspråk:
danska
Anmälningskod:
LU-33951
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Introduktionsmöte: Onsdagen den 4 november kl. 13.15 – 15.00 i LUX:C126 hörsal
Lärare:
Robert Zola Christensen
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2026
Anmälan öppnar 15 september
15oktober 2025
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Höstterminen 2025
Sen anmälan
Öppnar 15 juli