Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • SVEB28
Svensk språkhistoria från runsvenska till 1900.
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Kursen innehåll
I kursen får du först en kort introduktion till svensk fonetik och fonologi. Den behandlar det svenska ljudsystemet i stort, och du får lära sig att skriva och tolka fonetisk skrift. Resten av kursen behandlar det svenska språkets utveckling i tal och skrift från runtid till ca 1900. Du studerar utvecklingen på olika språkliga nivåer och inom olika textgenrer i ett urval texter från olika tider. De språkförändringsmekanismer och drivkrafter som kan ligga bakom de studerade förändringarna tas upp. Kursen behandlar också det svenska förrådet av person- och ortnamn, samt huvuddragen i de svenska dialekterna. Kursen förutsätter goda kunskaper i grammatik, textanalys och språksociologi.
Kursens placering
Denna kurs utgör också delkurs i Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs (SVEA20).
Studieämnet Svenska kan läsas som fristående kurser från grundkurs till kandidatkurs (1–90 hp) och kan utgöra huvudområde i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp). Utbildning i ämnet Svenska finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i Språk och språkvetenskap.
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Studiesätt:
heltid,
distanskurs
Kursperiod:
2020-08-31 – 2020-09-29
Anmälningskod:
LU-36842
Behörighet:
Grundläggande samt genomgången grundkurs i svenska, språklig inriktning, t.ex SVEA11 eller SVEG11-14.
Introduktionsmöte: Måndagen den 31 augusti kl. 9.15 – 11.00
Lärare:
Mikael Berger
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas Fonetik
- Canvas Svensk språkhistoria
- Bibliotekets ämnesguide Nordiska språk
Information om ingående delar
- Fonetik och fonologi , 1,5 hp
- Svensk språkhistoria , 6 hp