Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • RYSD14
Undervisning – vårterminen 2022
Från och med den 9 februari kommer mer undervisning att kunna genomföras på campus. Under en period kommer dock även digitala moment att förekomma. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på den information som läraren ger dig och ändringarna i schemat i Canvas och/eller TimeEdit.
Under den här kursen får du lära dig om den heterogena ryskspråkiga litteratur som publicerats efter Sovjetunionens fall 1991 och fram till i dag. Minnet av ett sovjetiskt förflutet och sökandet efter en postsovjetisk identitet är centrala frågeställningar inom denna litteratur. Dessa frågor studeras dels genom historiska tillbakablickar (såväl den socialistiska realismen som dissidentlitteraturen beaktas), dels genom läsning, diskussion och analys av den ryskspråkiga samtidslitteraturen. Kursen förhåller sig aktivt till den dagsaktuella utvecklingen och uppmärksammar de förändrade villkor och synsätt som följt i Ukrainakrigets spår.
Begreppet ”litteratur” används i vid bemärkelse, inte minst med hänsyn till den viktiga strömning inom den postsovjetiska litteraturen som är dokumentärt inriktad, och kursen inkluderar studiet av såväl renodlad fiktion, självbiografier som olika former av dokumentärt influerad prosa och poesi. Även filmmediet beaktas och några aktuella ryska filmer studeras i relation till den postsovjetiska litteraturen. Huvudfokus ligger på den litteratur som har översatts till svenska eller engelska.
Utbildningen ges på distans och det förutsätts att den studerande har tillgång till dator med nätuppkoppling. Undervisning sker i form av föreläsningar och seminarier (med 70 % obligatorisk närvaro). Frånvaro kompenseras genom skriftliga uppgifter.
All undervisning och kurslitteratur är på svenska eller engelska och kursen kräver således inga förkunskaper i ryska språket.
Kurstillfälle:
vårterminen 2022
Studiesätt:
kvartsfart,
distanskurs
Kursperiod:
2022-01-17 – 2022-06-05
Anmälningskod:
LU-76306
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.
Introduktionsmöte: Onsdagen den 19 januari kl. 16.00 – 17.00
Om Rysslands invasion av Ukraina
Svenska slavistförbundet, en sammanslutning av lärare och forskare inom slaviska språk och länder, har publicerat ett uttalande på sin hemsida, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Uttalande från Svenska slavistförbundet (extern webbplats)
Information till medarbetare och studenter finns på LU:s webb och uppdateras löpande.