Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • ÖCKB06
Lär känna den fascinerande historien om hur två väldigt olika ideologier tillsammans formade länderna i Centraleuropa under 1900-talet och hur de fortsätter att göra så in i vår samtid!
Undervisning – vårterminen 2020
Dekanen beslutar att
- HT-fakulteterna tillfälligt ska övergå till undervisning och examination på distans med stöd av exempelvis lärplattformen Canvas eller verktyget Zoom. Undantag kan göras med hänsyn till t ex gruppstorlekar. Övergången ska ske med start den 18 mars 2020 och ska gälla till dess att rekommendationerna med anledning av coronaepidemin ändras.
Kursen inleds med en teoretisk granskning av begreppen nationalism och kommunism, de dominerande ideologierna under 1900-talet i Centraleuropa, det vill säga Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern.
Därefter studeras nationalismens och kommunismens uppkomst, utveckling och nutida arv i regionen. Olika konkreta fall av nationalismens och kommunismens uttryck i Centraleuropa så som bildandet av nya nationalstater efter första världskriget, införandet av de kommunistiska systemen efter 1945 och dessas inverkan på den politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen beskrivs och problematiseras.
Kursen avslutas med en allmän diskussion om nationalismens och kommunismens arv och konsekvenser för samtidens Centraleuropa.
Övrig information
- Kursens undervisningsspråk är engelska.
- Ämnet Öst- och centraleuropakunskap går att läsa på både grundnivå (kandidatexamen) och på avancerad nivå (masterexamen). Du kan läsa mer om vår utbildning här: www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap/
Kurstillfälle:
vårterminen 2020
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2020-01-20 – 2020-03-29
Behörighet:
Grundläggande behörighet + Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 1/A1)
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-E5751
Anmälningskod:
LU-77501
Introduktionsmöte: Onsdagen den 22 januari kl. 13.15 – 15.00 i SOL:L303b
Lärare:
Alena Minchenia,
Eleonora Narvselius,
Tomas Sniegon