Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • ÖCKB07
Hur har länderna i Centraleuropa utvecklats sedan kommunismens slut? Denna kurs ger dig en djupare förståelse för de kulturella och samhälleliga förändringar som har svept genom regionen under de senaste tre decennierna.
Undervisning – vårterminen 2022
Från och med den 9 februari kommer mer undervisning att kunna genomföras på campus. Under en period kommer dock även digitala moment att förekomma. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på den information som läraren ger dig och ändringarna i schemat i Canvas och/eller TimeEdit.
Kursen ger dig en översikt i fråga om Polens, Tjeckiens, Slovakiens och Ungerns postkommunistiska samhällsutveckling. De viktigaste politiska och kulturella tendenserna som genomsyrade Centraleuropa efter järnridåns fall kommer att problematiseras och diskuteras.
Du får möjlighet att fördjupa dig i specifika frågor rörande nationella och etniska identiteter, demokratiseringsprocess och övergång till marknadsekonomi. En fråga om regionens roll som en potentiell bro mellan Öst och Väst samt mellan Nord och Syd diskuteras. Dessutom erbjuder kursen en särskild fördjupning i de centraleuropeiska staternas inträdde i och utveckling inom EU.
Staterna behandlas komparativt samtidigt som gemensamma utvecklingstendenser belyses.
Övrig information
- Kursens undervisningsspråk är engelska.
- Ämnet Öst- och centraleuropakunskap går att läsa på både grundnivå (kandidatexamen) och på avancerad nivå (masterexamen). Du kan läsa mer om vår utbildning här: www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap/
Kurstillfälle:
vårterminen 2022
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2022-03-23 – 2022-06-05
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-77501
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.
Introduktionsmöte: Måndagen den 28 mars kl. 15.15 – 17.00 i SOL:A129b
Lärare:
Alena Minchenia,
Mattias Nowak,
Tomas Sniegon
Hur ansöker du?
Om Rysslands invasion av Ukraina
Svenska slavistförbundet, en sammanslutning av lärare och forskare inom slaviska språk och länder, har publicerat ett uttalande på sin hemsida, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Uttalande från Svenska slavistförbundet (extern webbplats)
Information till medarbetare och studenter finns på LU:s webb och uppdateras löpande.