Genom forskning inom narrativ medicin utvecklar Lunds universitet nya verktyg för att stärka empati, fördjupa förståelse och förbättra mötet mellan vårdpersonal och patient.
Med en generös donation på 13,2 miljoner kronor möjliggörs ett femårigt projekt (2025–2030) som syftar till att förnya forskningsfältet och etablera en internationellt ledande forskningsmiljö i ämnet. Projektet har nära anknytning till Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora (BRCMH).
– Birgit Rausings Stiftelse för medicinsk humaniora bildades 2020 med ändamålet att bidra till interdisciplinär forskning och utbildning inom medicin och humaniora med inriktning på empati och medkänsla i den mellanmänskliga relationen mellan vårdande och vårdad. Stiftelsen tycker därför att det är glädjande att få bidra till tillkomsten av ett unikt forskningsprojekt i narrativ medicin vid Språk- och litteraturcentrum. Ett projekt med potential att göra Lunds universitet ledande inom ämnesområdet, säger Jörgen Haglind, sekreterare vid Birgit Rausings Stiftelse för medicinsk humaniora.
Projektet består av följande beståndsdelar:
- En teoriutvecklande monografi ur ett skandinaviskt perspektiv
- Empiriska studier av narrativ medicin i praktisk tillämpning
- Ett tvärvetenskapligt miljöbyggande forskningsprojekt
Forskargruppen leds av docent Katarina Bernhardsson och inkluderar universitetslektor Katarina Båth och professor Torbjörn Forslid. Dessutom kommer en postdoktoral forskare att rekryteras för att stärka projektets långsiktiga utveckling.
Ett stort tack till Birgit Rausings Stiftelse för medicinsk humaniora för denna värdefulla investering i framtidens kunskap!