Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • HEBA10
När du studerar modern hebreiska får du lära dig det idag talade och skrivna språket, עברית (ivrit), som är ett av staten Israels officiella språk.
Vad innehåller kursen?
Kursen behandlar övergripande hebreiska språkets historiska utveckling i samband med att du börjar lära dig de hebreiska skrifttecknen, alef-beit, i kursiv stil och i uttal. Med bara några få ord kommer du att kunna säga och skriva dina första meningar på hebreiska. Med hjälp av enklare texter får du lära dig att analysera grundläggande grammatiska fenomen. Dessa får du även tillämpa i översättnings- och konversationsövningar. Utöver den vanliga läsningen kommer vi att se och översätta filmsekvenser och lyssna och översätta hebreiska sånger. Mot slutet av terminen kommer du att lära dig hur du slår upp hebreiska verb i en ordbok samt hålla en presentation på hebreiska om dig själv, som passar in på ett autentiskt sammanhang.
Hur är kursen utformad?
Kursen ges på halvfart och du förväntas lägga ca 20 timmar i veckan på studier, fördelat på lärarledd undervisning och självstudier. Kursen startar varje hösttermin. Höstterminen 2024 är kursen campusförlagd och erbjuds ej på distans.
Vem vänder sig kursen till?
Kunskaper i modern hebreiska kan vara av värde för dig som vill arbeta med media och kommunikation. Andra viktiga yrkesområden är handel, turism, arbete för internationella organisationer, medling och fredsarbete, museer och kulturarv, skönlitterär och facköversättning, kyrkligt arbete, religiös dialog och utrikespolitisk analys. Kurserna i modern hebreiska kan kombineras med till exempel kurser i judaistik och jiddisch, andra semitiska språk som till exempel arabiska eller inom ämnet Mellanösternstudier och Öst-och Centraleuropakunskap.
Vad kan jag göra efter studierna?
Om du vill läsa mer hebreiska kan du efter denna kurs söka till Nybörjarkurs II. Studieämnet Hebreiska kan läsas som fristående kurser på nybörjarnivå och kan utgöra sidoämne i examen på grundnivå (t.ex. Filosofie kandidatexamen 180 hp).
Kurstillfälle:
höstterminen 2024
Studiesätt:
halvfart,
eftermiddagstid
Kursperiod:
2024-09-02 – 2025-01-19
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-37400
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Introduktionsmöte: Måndagen den 2 september kl. 14.15 – 16.00 i SOL:H405
Lärare:
Juhan Björn,
Rakel Nihlén
Information om ingående delar
- Grammatik och läsförståelse , 7,5 hp
- Muntlig och skriftlig språkfärdighet , 7,5 hp