Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • ÖCKB06
Lär känna den fascinerande historien om hur två väldigt olika ideologier tillsammans formade länderna i Centraleuropa under 1900-talet och hur de fortsätter att göra så in i vår samtid!
Undervisning – vårterminen 2022
Från och med den 9 februari kommer mer undervisning att kunna genomföras på campus. Under en period kommer dock även digitala moment att förekomma. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på den information som läraren ger dig och ändringarna i schemat i Canvas och/eller TimeEdit.
Kursen inleds med en teoretisk granskning av begreppen nationalism och kommunism, de dominerande ideologierna under 1900-talet i Centraleuropa, det vill säga Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern.
Därefter studeras nationalismens och kommunismens uppkomst, utveckling och nutida arv i regionen. Olika konkreta fall av nationalismens och kommunismens uttryck i Centraleuropa så som bildandet av nya nationalstater efter första världskriget, införandet av de kommunistiska systemen efter 1945 och dessas inverkan på den politiska, ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen beskrivs och problematiseras.
Kursen avslutas med en allmän diskussion om nationalismens och kommunismens arv och konsekvenser för samtidens Centraleuropa.
Övrig information
- Kursens undervisningsspråk är engelska.
- Ämnet Öst- och centraleuropakunskap går att läsa på både grundnivå (kandidatexamen) och på avancerad nivå (masterexamen). Du kan läsa mer om vår utbildning här: www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap/
Kurstillfälle:
vårterminen 2022
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2022-01-17 – 2022-03-22
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-77500
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.
Introduktionsmöte: Måndagen den 17 januari kl. 15.15 – 17.00
Lärare:
Niklas Bernsand,
Alena Minchenia,
Tomas Sniegon
Second Admission Round
Nationell ansökningsomgång
Vårterminen 2026
Anmälan öppnar 15 september
15oktober 2025
Om Rysslands invasion av Ukraina
Svenska slavistförbundet, en sammanslutning av lärare och forskare inom slaviska språk och länder, har publicerat ett uttalande på sin hemsida, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Uttalande från Svenska slavistförbundet (extern webbplats)
Information till medarbetare och studenter finns på LU:s webb och uppdateras löpande.