TISUS

Lunds universitet följer Regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av coronaviruset/covid-19. För att kunna säkra en trygg arbets- och studieplats för arbetstagare och studenter fattar universitetet löpande beslut baserade på aktuella rekommendationer från ansvariga myndigheter. Ev. nya rekommendationer kan givetvis även påverka TISUS-testet.

Tisus är ett behörighetsgivande test i svenska språket. Det är avsett för dig som t.ex. gått gymnasiet utomlands eller gått IB-programmet och därmed inte har de dokumenterade kunskaper i svenska som du behöver, exempelvis i en ansökan till universitetsstudier eller för att en blivande arbetsgivare kräver detta.

Eftersom Tisus-intyget ger behörighet i svenska för akademiska studier i Sverige bör du ha avslutat – eller gå sista året på – en gymnasieutbildning när du genomgår Tisus. 

För att bli godkänd på Tisus måste du ha kunskaper i svenska motsvarande Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 på gymnasiet. Du behöver dock inte visa upp intyg på dessa kunskaper för att få lov att göra TISUS. Mer information? Se länkarna i rutorna till höger!

Tänk på att TISUS-testet i Lund ges under två dagar. Vissa deltagare får göra alla delproven den första dagen och andra måste komma tillbaka dagen därpå för att göra det muntliga testet då.

Nästa testdatum för TISUS är 27-28 oktober 2020. Anmälan öppnar den 10 augusti och sista anmälningsdag är den 18 september 2020.
Observera att antalet platser är begränsade. Platserna kan ta slut före sista anmälningsdag.

Tänk på: Om du har anmält dig och när det är dags känner av minsta symptom på förkylning eller annan sjukdom ska du stanna hemma! Om du tillhör riskgrupp ska du inte heller göra provet. Den som avbokar sin plats pga. sjukdom har möjlighet att skjuta upp sin anmälan till vårens Tisus den 11 maj, alternativt att få full återbetalning av provavgiften mot uppvisande av ett läkarintyg.