Annie, språkkonsult och textredaktör

Annie fick jobb direkt

Annie Nilsson minns hur nervös hon var när hon helt nyinflyttad i Lund och ny på universitetet satt längst bak i klassrummet på uppropet och såg fler bakhuvuden än ansikten. Tre år senare, i juni 2016, tog hon examen som språkkonsult. Och bara två veckor efter det fick hon jobb på Bonnier Education.

– Det var väldigt roligt, och blev som en bekräftelse på att jag valde rätt när jag började studera. Jag hade också jobbat nästan hela sista året, parallellt med studierna. Det var säkert ingen nackdel när jag sökte jobb.

Visa att man vill

Språkkonsultprogrammet gav bra förutsättningar för att få jobb, men det är också viktigt att visa att man vill något, och att man brinner för ämnet, förklarar Annie:

– Ibland kan det vara lätt att fokusera på att bara visa vad man kan, men det är viktigt att också visa att man vill. Visa att du brinner för ämnet, och att du vet vad du kan! Jag tror att det har hjälp mig när jag har sökt jobb.

På jobbet språkgranskar Annie digitala läromedel för mellan- och högstadiet. Hon berättar att hon kan läsa och granska texter om många olika ämnen under en dag. Dessutom jobbar hon med textbearbetning för elever med svenska som andraspråk.

Ville jobba med språk

Innan Annie började på språkkonsultprogrammet visste hon bara att hon ville jobba med språk på något sätt:

– Jag har alltid älskat språk, men inte vetat exakt hur jag vill arbeta med det. Jag bläddrade mycket i utbildningskataloger men hittade inte något som verkligen passade mig, förrän jag såg ett informationsblad om språkkonsultprogrammet. På bladet fanns det punktlistor om vad en språkkonsult kan arbeta med och vilka kurser som ingår i språkkonsultprogrammet, och jag minns att jag direkt bestämde mig för att söka.

Grammatiken var ju rolig!

Hon lockades av bredden med utbildningen: att både lära sig att skriva, redigera och granska texter. Men allt lockade inte lika mycket från början:

– Jag minns att jag verkligen inte hade lust att plugga grammatik först. Men det var så roligt! Det är nog också grammatikkurserna som har varit viktigast för mig – de ligger till grund för allt annat som jag har lärt mig på språkkonsultprogrammet, och har hjälpt mig att bli mer medveten om hur jag använder språket.

Brett men inte grunt

Annie betonar att hon fått nytta av många olika kurser på programmet, som semantik, svenska som andraspråk och språkpsykologi. Det är något man inte alltid förstår när man pluggar, förklarar hon, och tillägger:

– Nu när jag har jobbat ett tag känns det väldigt tydligt. Utöver grammatikkurserna har jag också haft mycket nytta av skrivkurserna. Jag arbetar med språkgranskning, och när man har ett sådant arbete är det viktigt att också kunna skriva. Annars skulle jag inte göra mycket nytta – när jag arbetar med en text som kan bli bättre måste jag ju själv kunna göra den bättre, eller visa skribenten hur den kan bli bättre.

Men bara för att programmet är brett betyder det inte att det är grunt, betonar hon, och hon vill gärna rekommendera det för framtida studenter:

– Jag kan verkligen rekommendera andra att läsa språkkonsultprogrammet. Jag upplever att jag har lärt mig väldigt mycket om språk, mycket tack vare att jag har fått arbeta med språk på så många sätt under studierna. Jag tror att kunskaperna blir djupare om man inte bara arbetar med språket på samma sätt hela tiden.

Februari 2017, uppdaterad februari 2019

Annie på Bonnier Education

Namn: Annie Nilsson
Ålder: 26 år
Yrke:
Språkkonsult och textredaktör
Utbildning:
Språkkonsultprogrammet, tyska och lite isländska

Fler porträtt ...

Projektledare och marknadskommunikatör

Regionchef på Språkkonsulterna skåne

Kommunikatör på Region Skåne