Anna, kommunikatör

Att få jobba med det man tycker om är otroligt givande

Anna Grytzell läste den första omgången av språkkonsultprogrammet, och tog examen 2016. Nu arbetar hon som kommunikatör på Region Skåne och ansvarar för att skriva och redigera texter till både externa och interna webbsidor så att de blir tydliga och begripliga.

Hur har du kunnat använda dina studier i yrkeslivet?

Jag använder mig varje dag av det jag lärde mig på Språkkonsultprogrammet. Det jag sysslar mest med är att göra om krångligt läkarspråk till användarvänligt språk som patienter eller anhöriga kan läsa och förstå utan problem. Till exempel är det svårare att förstå "Efter operation mobiliseras patienten snabbt." än "Efter din operation kan du snabbt komma upp och gå." Då kommer grammatiken och alla skrivarkurser vi läst väldigt väl till pass!

Jag har också fått hålla i klarspråksworkshops, både på det här jobbet, på mitt tidigare jobb på Lomma kommun och under praktiken på programmet. Den senaste workshoppen höll jag i september 2018 tillsammans med en gammal klasskompis från Språkkonsultprogrammet, som nu är min kollega! När vi planerade den märkte vi hur mycket av allt vi lärt oss på programmet som snabbt bubblade upp till ytan och gjorde det lätt att förklara språkregler som vid första anblick annars kan verka ganska krångliga. 

Hur hamnade du på Språkkonsultprogrammet?

Ända sedan jag var kanske sex år har jag sagt att jag vill jobba med att skriva. Först brukade jag säga att jag ville bli författare, eftersom jag älskat att läsa och skriva berättelser så länge jag kan minnas. Jag var ganska säker på att journalistik inte var något för mig, eftersom jag helst inte ville skriva om något laddat eller politiskt. Jag tyckte mest bara om att formulera ord och meningar, och så är det fortfarande. 

När jag väl läste om Språkkonsultprogrammet som då skulle börja för första gången i Lund, insåg jag att det var precis det yrke jag alltid letat efter. Då hade jag egentligen planerat att flytta från Lund och plugga någon annanstans, men de planerna fick jag snabbt redigera. Det där med författare ligger fortfarande i bakhuvudet dock – kanske blir det en roman någon dag?

Hur var första dagen som ny student? Hur upplevde du studietiden överlag?

Spännande. Jag var väldigt förväntansfull och kände mig stolt för att jag kommit in på ett program där man inte bara behövde bra betyg utan faktiskt behövde visa att man skulle klara av det genom att skriva ett intagningsprov. Att träffa alla klasskompisar som var precis lika språknördiga som jag var otroligt kul. Jag trodde aldrig att det fanns 29 andra människor som tyckte det var lika roligt som jag att prata om genitivattribut eller substantiveringar, men ack så fel jag hade! 

Vi kom varandra väldigt nära, och vi till och med festade nördigt – våra förfester bestod av dialektbattles och diskussioner om lingvistik. Jag tyckte alltid väldigt synd om eventuella utomstående som satt där i någon soffa och förbryllade betraktade detta högst alternativa sätt att fira helg.

Hur tog du klivet över till yrkeslivet efter examen? Hur upplevde du övergången från studier till arbetsliv?

Det var inte helt lätt att hitta jobb inom branschen efter examen, tyvärr. Det är hög konkurrens om jobben som kommunikatör – ett yrke där man oftast ska kunna mer än att ”bara” skriva. Det kan handla om grafisk design, mediakontakt eller projektledning. Ett tips är därför att läsa till några kurser som kan göra att du sticker ut från mängden och som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Om du kan är det därför bra att först satsa på något annat jobb än just kommunikatör i början; kanske finns det något jobb som skribent, marknadsförare eller något annat. Det finns oftast många jobbannonser, man måste bara prova med lite olika sökord för att hitta sådant som är relevant. När man ansöker gäller det att vara bra på att belysa de kunskaper man har som kan hjälpa en att få jobbet. 

Jag hade tur och fick under alla tre somrar på programmet sommarjobb som korrekturläsare på Aller media. Efter examen har jag jobbat med lite av varje, bland annat museiguide. Jag fick en tjänst som studentmedarbetare på Lomma kommun, där jag fick jobba tillsammans med kommunikationsteamet och lärde mig väldigt mycket. Efter ett litet glapp fick jag sedan jobb här på Region Skåne, ett vikariat på ungefär tio månader.

Nu har jag precis fått ett nytt jobb som jag börjar på efter att mitt vikariat på Region Skåne tar slut. Då börjar jag som skribent i Malmö på en organisation som heter Artscape. De sysslar med street art och muralmålningar, och jag ska skriva de texter de behöver. Det låter roligt och jag är väldigt taggad! Dessutom är det en tillsvidareanställning, min första.

Även om det inte är helt lätt vill jag verkligen rekommendera alla som brinner för språk och skrivande att läsa Språkkonsultprogrammet. Studietiden var rolig och lärorik, och att sedan få jobba med det man tycker om är otroligt givande! Dessutom kan man testa många olika branscher i arbetslivet eftersom alla behöver bra texter. Att gå från sjukvård till gatukonst är ju till exempel ett ganska stort hopp.

Februari 2019

Om Anna

Namn: Anna Grytzell
Ålder: 26
Bor: Lund
Yrke: Projektkommunikatör
Studerat: Språkkonsultprogrammet, grundkurser i Litteraturvetenskap samt i Barnlitteratur, Typografi och grafisk design och första terminen på Författarskolan i Lund.

– Jag trodde aldrig att det fanns 29 andra människor som tyckte det var lika roligt som jag att prata om genitivattribut eller substantiveringar, men ack så fel jag hade!

Fler porträtt ...

Regionchef på Språkkonsulterna skåne

Språkkonsult och textredaktör på Bonnier Education

Projektledare och marknadskommunikatör