lu.se

Språk- och litteraturcentrum

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

Engelska: Grundkurs

ENGA03

Kurskod: ENGA03
Engelsk titel: English: Level 1
Högskolepoäng: 30

Termin:

OBS! Kursen ges inte innevarande termin. Informationen nedan är från vårterminen 2017.

Kurstillfälle: vårterminen 2017
Studiesätt: heltid, dagtid
Kursperiod: 2017-01-16 – 2017-06-04
Behörighet: Grundläggande behörighet + Engelska 6 eller Engelska B (områdesbehörighet 2/A2)
Anmälningskod: LU-74201

Introduktionsmöte: 2017-01-16 kl. 13.15 – 17.00: SOL:H104 hörsal

Lärare: Fabian Beijer, Birgitta Berglund, Frédérique Granath, Henrik Gyllstad, Francis Hult, Sara Håkansson, Mats Johansson, Marie Källkvist, Kiki Lindell, Satu Manninen, Ellen Turner, Cecilia Wadsö-Lecaros

Beskrivning

Engelska är det viktigaste språket för kommunikation mellan människor med olika modersmål. Den som behärskar engelska i tal och skrift klarar sig ofta bättre i arbetslivet och i många andra situationer. Engelska är också det dominerande språket på Internet och inom exempelvis film, TV, musik och datorspel.

Att studera engelska på universitetet är alltså en bra idé, oavsett om man vill ta en examen med engelska som huvudämne eller om man bara vill komplettera en annan utbildning med en termin engelska.

En grundkurs på universitetet är den första kurs du kan läsa på universitetsnivå, men eftersom den förutsätter att du har läst engelska på gymnasiet, förstår du att den är betydligt mer avancerad och krävande än kurserna på gymnasiet. Vi förutsätter att du har goda förkunskaper och är mycket motiverad.

Kursens innehåll (Engelska: Grundkurs, ENGA03)

Kursen har en allmän inriktning med betoningen på kommunikativa färdigheter (läsa, tala, lyssna, skriva) som du behöver oavsett om du ska fortsätta att läsa engelska i flera terminer eller om du bara ska läsa en termin.

Grundkursen i engelska består av ett antal delkurser. Dessa delkurser löper delvis parallellt, ungefär som de olika kurserna på gymnasiet.

Följande delkurser ingår:

 • Fonetik
 • Grammatik och översättning
 • Skriftlig språkfärdighet
 • Historia och kultur
 • Litteratur
 • Ordkunskap

I delkursen Fonetik lär du dig mer om engelskans språkljud och hur de produceras och kan beskrivas. Du lär dig att förstå och skriva fonetisk skrift och får en ökad förståelse för de uttalsmässiga skillnaderna mellan engelska och svenska.

I delkursen Grammatik och översättning lär du dig mer om allmän och engelsk grammatik. För att du ska kunna prata med andra om grammatik och förstå det som står i grammatikböcker, lär du dig många grammatiska termer. Dessutom lär du dig mycket om de grammatiska skillnaderna mellan engelska och svenska. Dessa är extra viktiga att känna till när man översätter från det ena språket till det andra.

I delkursen Skriftlig språkfärdighet får du lära dig hur man skriver en akademisk uppsats på engelska. Du lär dig mer om hur man arbetar med källor och hänvisar till dem. Vi ser skrivande som en process, så du lämnar in och får kommentarer på flera olika versioner av texten innan den är klar. Du övar också på att ge konstruktiv kritik på andras texter.

Delkursen Historia och kultur handlar om de brittiska öarna och de kulturella och historiska händelser som har resulterat i det språk och det samhälle vi har på öarna idag.

I den delkurs som heter Litteratur läser du ett antal skönlitterära böcker som analyseras och diskuteras i klassen. Att studera litteratur är ett utmärkt sätt att lära sig mer både om språket böckerna är skrivna på och om kultur och människor, vilket är en naturlig del av studier i humaniora.

Den sista delkursen heter Ordkunskap. I denna delkurs lär du dig inte bara en massa nya engelska ord, utan även hur man kan arbeta med sitt ordförråd på bästa sätt för att det ska bli större.

Efter Engelska: Grundkurs (ENGA03)

När du är färdig med den här kursen blir du behörig till fortsättningskursen i engelska (ENGA21). Om du vill skaffa dig en kandidatexamen i engelska, ska du även läsa kandidatkursen (ENGK01). Utbildning i Engelska finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i översättning, Masterprogrammet i språk och språkvetenskap och Masterprogrammet i Litteratur - Kultur – Media.

Många tidigare studenter arbetar som översättare och lärare, men arbetsmarknaden är betydligt större än så för den som är riktigt duktig på engelska. Naturligtvis är det en bra investering att läsa bara en termin (30hp) engelska, men ju mer engelska du läser, desto mer attraktiv kommer du att vara på arbetsmarknaden.       

Delkurser

 1. Fonetik och uttal, 4 hp
 2. Grammatik, 6 hp
 3. Översättning, 2 hp
 4. Skriftlig språkfärdighet, 5 hp
 5. Litteratur, 6 hp
 6. Historia och kultur, 3 hp
 7. Ordkunskap, 4 hp

Observera!

Kursen är inte öppen för anmälan via antagning.se / universityadmissions.se kommande termin. Kontakta institutionen för mer information!

Information om anmälan

Du anmäler dig till våra kurser och program på antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Ansökningsperioden är mars–april för höstterminen och september–oktober för vårterminen.

Sen anmälan

Alla utbildningar stänger för anmälan, efter att sista anmälningsdatum har passerat.

Kurser och program som har platser kvar, öppnar för sen anmälan efter första urvalet. Dessa utbildningar är märkta "Öppen för sen anmälan" på antagning.se.

International student?

Make your application in the First Admission Round at universityadmissions.se.

Application period October–January for autumn semester and June–August for spring semester.

First or Second Admission Round?

All international students are encouraged to apply to the First admission round. This round takes place many months before the start of a semester and gives students the time they need to pay their tuition fees, apply for and receive their residence permit (if required), find housing, etc.

The Second admission round is an alternative for students from EU/EEA countries as they do not need a residence permit. Non-EU/EEA students will most likely not have enough time to obtain their permit before the start of the semester. However, even EU/EEA students are advised to apply during the First admission round, as some programmes can be applied for only in the January round. Also, this provides applicants with an admission decision much earlier, which is helpful in making decisions about their studies.

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs mer om anmälnings- och studieavgifter.