Sökresultat

Filtyp

Din sökning på "*" gav 543961 sökträffar

En växande global elit flyger tusen gånger mer än genomsnittet

En ny rapport har kartlagt tio internationella offentliga personers flygvanor under ett år. Resultatet visar på enormt stora koldioxidutsläpp, flera tusen gånger mer än genomsnittet. Slutsatsen är att global mobilitet är intimt förknippad med en växande elits livsstil och identitet – och därför svår att ändra. Känslan av flygskam har mer eller mindre spritt sig till stora delar av befolkningen, i

https://www.ses.lu.se/artikel/en-vaxande-global-elit-flyger-tusen-ganger-mer-genomsnittet - 2025-09-13

Personalens roll i framtidens fysiska butik

Björn C Nilsson, ansvarig för customer interaction hos Clas Ohlson, berättar om hemmafixarkedjans säljcoachprogram samt arbetet med att väva ihop de olika säljkanalerna i en sammanhängande kundupplevelse. Den fysiska butiken är föremål för omfattande förändring. Dagens kunder ställer alltmer avancerade krav på butikens erbjudande, där digitalisering och mobilanpassade lösningar blir allt mer centr

https://www.ses.lu.se/artikel/personalens-roll-i-framtidens-fysiska-butik - 2025-09-13

Framtidens kompetenser

Under Lunds universitets Framtidsvecka arrangerade Campus Helsingborg ett seminarium om framtidens kompetenser. Deltagarna fick vara med om en resa från arbete i ett historiskt perspektiv till dagens öppna vetenskap och vidare mot framtidens hybridkompetenser. Katja Lindqvist, forskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap talade om Museernas nya hybridkompetenser.Vilka oms

https://www.ses.lu.se/artikel/framtidens-kompetenser - 2025-09-13

Workshop för att stärka samarbeten mellan handel och högre utbildning

Hur kan högre utbildning stärka handeln och säkra den framtida kompetensförsörjningen? Denna fråga diskuterades på Retail Educator Workshop arrangerad av Handelsrådet, i syfte att stärka samspelet mellan handelsbranschen och högre utbildning. Representanter från flera av landets högskolor och universitet deltog, däribland Kristina Bäckström och Emma Samsioe från Institutionen för service managemen

https://www.ses.lu.se/artikel/workshop-att-starka-samarbeten-mellan-handel-och-hogre-utbildning - 2025-09-13

Utmaningar och dilemman inom urban turism

Den 23-25 oktober deltog forskarna i det Formas finansierade projektet "Urban turismutveckling i förnyelse: hantera hållbarhet i tilltagande turismflöden" i the 28th Nordic Symposium for Hospitality and Tourism Research. Forskargruppen, bestående av Jörgen Eksell, Maria Månsson, Cecilia Cassinger, Michael Johansson, Jan-Henrik Nilsson och Lena Eskilsson, organiserade sessionen ‘Sustainable urban t

https://www.ses.lu.se/artikel/utmaningar-och-dilemman-inom-urban-turism - 2025-09-13

Stark tillväxt för turismforskning i Sverige

I takt med att turism och resande har ökat i världen har även turismforskning vuxit som forskningsfält. En genomlysning av forskningen de senaste 30 åren visar på en stadig uppåtgående kurva. Två tydliga teman för svenska forskare är hållbar utveckling och destinationsutveckling. Turism är en betydande del av och drivkraft i den globaliserade ekonomin och konsumtionssamhället där den bidrar till s

https://www.ses.lu.se/artikel/stark-tillvaxt-turismforskning-i-sverige - 2025-09-13

Trender som utmanar detaljhandeln

Vilka är trenderna i det snabbt föränderliga detaljhandelslandskapet? Det diskuterades under en trendspaningsdag med Handelsrådet i Malmö förra veckan. Temat var ”Butiken som marknadsföringskanal”. Upplägget för dagen bestod av trendspaning på förmiddagen följt av en eftermiddag speciellt för utbildare inom handeln.  Urban Lindstedt, journalist specialiserad på detaljhandelsbevakning höll en prese

https://www.ses.lu.se/artikel/trender-som-utmanar-detaljhandeln - 2025-09-13

Forskare: Yrkesfiskare på väg att dö ut

Fotograf: Tomas Ohlsson Malin Anderssons forskning om kustnära yrkesfiske uppmärksammades i gårdagens DN. I reportaget får man även följa yrkesfiskaren Svenne Hansson som startade hotellverksamhet. 1938 arbetade drygt 14.000 personer med yrkesfiske i Sverige. Malin Andersson berättar:– I dag består yrkeskåren av drygt 1.000 personer Det är inte helt orimligt att tänka sig att det är en näring som

https://www.ses.lu.se/artikel/forskare-yrkesfiskare-pa-vag-att-do-ut - 2025-09-13

Stefan Gössling en av Sveriges mest citerade forskare

Foto ur Fokus, Oktober 2019 Tidningen Fokus har rankat forskare utifrån högst produktivitet och som citerats flitigast i internationella tidskrifter. På första plats i en av kategorierna finns Stefan Gössling, forskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap. På topp 100-listan i kategorin Miljövetenskap och grön biologi finner vi Stefan Gössling på första plats.Stefan Gössli

https://www.ses.lu.se/artikel/stefan-gossling-en-av-sveriges-mest-citerade-forskare - 2025-09-13

Upplevd trygghet är en viktig del i stadens attraktivitet

Forskare och praktiker möttes på konferens om trygga och attraktiva stadskärnor. En rad forskare och praktiker samlades på Campus Helsingborg för att diskutera trygghet i svenska städer på Svenska Stadskärnors temakonferens ”Trygga och attraktiva stadskärnor”. Konferensen anordnades i samarbete med forskare i projektet Rädslans geografi som finansieras av Besöksnäringens forsknings- och utveckling

https://www.ses.lu.se/artikel/upplevd-trygghet-ar-en-viktig-del-i-stadens-attraktivitet - 2025-09-13

Forskare om konsumtionens julafton: Black Friday

Nuförtiden rear butikerna sina varor redan innan julafton i allt från Singles Day till Black Week. Eller? Är det ens rea? Eller bara ett knep för att få oss att handla saker vi inte behöver? Emma Samsioe, postdoktor i service management och tjänstevetenskap kommenterar konsumtionsfenomenen. Företag behöver ta ansvar att inte ta fram klädesplagg som har en stor miljöpåverkan. Emma Samsioe " Att han

https://www.ses.lu.se/artikel/forskare-om-konsumtionens-julafton-black-friday - 2025-09-13

Ny forskningsmiljö ska stärka forskning och undervisning inom kultur och kreativitet

Akvarell av Cecilia Fredriksson CROCUS är en ny forskningsmiljö där forskare från flera delar av Lunds universitet medverkar. Målet är inställt på att skapa en dynamisk forsknings- och utbildningsmiljö med fokus på kulturella och kreativa näringar. Kultur och kreativitet är idag starkt betydelsebärande samhällsfenomen som också är centrala för både personlig och lokal utveckling. Kultur och kreati

https://www.ses.lu.se/artikel/ny-forskningsmiljo-ska-starka-forskning-och-undervisning-inom-kultur-och-kreativitet - 2025-09-13

”Black Friday skulle kunna vara ett tillfälle för handlare att visa att de står för hållbarhet.”

Bild: Hussein El-alawi, Sydsvenskan Idag, den fjärde fredagen i november, infaller Black Friday. Både konsumenter och handlare måste ifrågasätta den oansvariga konsumtion som denna dag ger upphov till, skriver Christian Fuentes och Emma Samsioe, konsumtionsforskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap. Var tredje svensk köper något på Black Friday-rean, enligt en undersökn

https://www.ses.lu.se/artikel/black-friday-skulle-kunna-vara-ett-tillfalle-handlare-att-visa-att-de-star-hallbarhet - 2025-09-13

Helsingborgs Handelsförenings satsning på unga forskare ska stärka Lunds universitet

Helsingborgs Handelsförening har under många år stöttat forskning och utbildning vid Lunds universitet. Nu fortsätter satsningen med inriktning på unga forskartalanger vid Campus Helsingborg. Målet är att unga disputerade forskare ska få bättre möjligheter att bygga upp sin framtida forskning och karriär. Den nya strategiska satsningen innebär att Helsingborgs Handelsförening utlyser medel om 1 mi

https://www.ses.lu.se/artikel/helsingborgs-handelsforenings-satsning-pa-unga-forskare-ska-starka-lunds-universitet - 2025-09-13

Stora turism­priset 2019

Från vänster Malin Zillinger, Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom Turism, Gunilla Nordlöf, gd Tillväxtverket, Mats Thorburn, Fjärdhundraland samt Jennie Nilsson, landsbygdsminister. Foto: Ulf Berglund Den ekonomiska föreningen Fjärdhundraland från Uppsala län vinner Stora Turismpriset 2019. Priset på 100 000 kronor delas ut den 4 december. Så här motiverar juryn valet av vinnare: "Fjärdhundralan

https://www.ses.lu.se/artikel/stora-turism-priset-2019 - 2025-09-13

Så blir butiken en destination

Handelsplatser har genom alla tider attraherat konsumenter och delvis fungerat som destinationer. Till vissa handelsplatser och butiker reser konsumenter från hela landet, ibland även från andra länder, medan andra handelsplatser kämpar för att nå lokala konsumenter. Vad är det som gör att en handelsplats eller en butik blir en betydande destination med en stark attraktionskraft och hur gynnar den

https://www.ses.lu.se/artikel/sa-blir-butiken-en-destination - 2025-09-13

Forskare mötte industrin i vetenskapliga samtal om tång

Eva Nordberg och Filippa Säwe Science and Innovation Talks arrangeras av Tetra Pak och är ett samarbete med Lunds universitet, där forskare deltar med presentationer för Tetra Paks anställda. Tidigare i december hade mötet temat tång och på plats var forskaren Filippa Säwe som presenterade från forskningsprojektet "Marine food resources for new markets". "Marine food resources for new markets" är

https://www.ses.lu.se/artikel/forskare-motte-industrin-i-vetenskapliga-samtal-om-tang - 2025-09-13

Ny bok: Fika, Hygge and Hospitality

Christer Eldh och Fredrik Nilsson är redaktörer för den nya boken "Fika, Hygge and Hospitality : The Cultural Complexity of Service Organisation in the Öresund Region." Om boken: Hospitality. The word steers our attention towards good food, excellent service and perhaps a nice place to rest. Sometimes it refers to the “DNA” or special spirit that characterises those who work in the tourism or hosp

https://www.ses.lu.se/artikel/ny-bok-fika-hygge-and-hospitality - 2025-09-13

"Service Management har gett mig en trygg grund"

Tre snabba frågor till Angelica Alfvén, som tog examen från Service management 2018. Vad arbetar du med i dag?- Idag jobbar jag på ett konsultföretag med ansvar för att kontoret ska gå runt och att alla konsulter ska trivas. Uppgifterna varierar mycket vilket är väldigt kul, mest av allt tycker jag om att planera våra event och jobba med employer branding!Hur har Service Management hjälpt dig i ar

https://www.ses.lu.se/artikel/service-management-har-gett-mig-en-trygg-grund - 2025-09-13

Josefine Östrup Backe spikade sin avhandling

Igår hördes hammarslagen från tredje våningen på Campus Helsingborg. Det var Josefine Östrup Backe som traditionsenligt spikade sin doktorsavhandling, efter många års arbete. Nu är siktet inställt på disputationen den 7 februari. Josefine Östrup Backes avhandling har titeln Enacting "the local" in culinary turism: A study of culinary actors and their practices. Det övergripande syftet är att stude

https://www.ses.lu.se/artikel/josefine-ostrup-backe-spikade-sin-avhandling - 2025-09-13