May
Nordiska forskarseminariet. Katarina Lundin & Robert Zola Christensen: INS 2.0
Internordisk språkförståelse i en tid av ökad internationalisering 2.0 (INS 2.0)
I en tid där globalisering, digital kommunikation och migration förändrar språkliga landskap står den nordiska språkgemenskapen inför nya utmaningar. Hur påverkas förståelsen av de skandinaviska språken när engelskan dominerar som lingua franca, och sociala medier, streamingtjänster och digitala plattformar förändrar sättet vi interagerar på?
Detta forskningsprojekt syftar till att kartlägga den nuvarande språkförståelsen i Norden och analysera vilka faktorer som stärker eller försvagar de skandinaviska språken som ett gemensamt kommunikationsmedel. Resultaten jämförs med Delsing & Lundins (2005) studie från 2002–2003, som presenteras i Håller språket ihop Norden? Deras studie byggde i sin tur vidare på Mauruds undersökning från 1976. På så sätt får vi en unik möjlighet att analysera språkförståelsens utveckling över en 50-årsperiod, där internationell rörlighet och kulturell mångfald har förändrat språkliga förutsättningar.
Genom moderna metoder som digitala tester, språkanalys och multimodala språkförståelsetester ger projektet en aktuell och fördjupad bild av nordisk språkförståelse. Vid seminariet presenterar vi hur vi har tänkt lägga upp projektet så att resultaten blir jämförbara med Delsing & Lundins men metod och upplägg samtidigt uppdateras ordentligt. Projektupplägget vill vi gärna diskutera med seminariedeltagarna.