lu.se

Språk- och litteraturcentrum

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

Tidigare studenter berättar

Juhan

"Namn: Juhan

Ålder: 24

Bor: i Lund

Utbildning / Examen: Kandidatexamen i arabiska

Hobbies: Musik, resor, sport

Vad gör du nu?

- Jag har precis blivit färdig med min kandidatexamen i arabiska och efter sommaren flyttar jag utomlands för att studera mer.

Hur kom du dit? Hade dina studier i hebreiska någon betydelse för det du håller på med idag?

- Jag har läst de kurser som erbjuds vid Lunds universitet och lagt dem i min examen. Jag har inte startat mitt arbetsliv än utan är fortfarande student så vilken nytta jag kommer att få av hebreiskan i arbetslivet får tiden visa.

Hur var utbildningen i modern hebreiska?

- Först och främst var det roligt att studera hebreiska. Dessutom var läraren kompetent och hade goda pedagogiska kunskaper, vilket underlättade språkinlärningen. Detta resulterade i stadiga grunder i hebreiska som jag sedan kunde vidareutveckla i praktiken.

På vilket sätt har du nytta av hebreiska i din nuvarande utbildning?

- Hebreiska är mitt biämne, och genom att ha studerat både arabiska och hebreiska tycker jag mig ha ökat min förståelse för semitiska språk och deras system. Utöver det njuter jag av att resa och att få tillämpa det jag lärt mig under studierna, vilket är belönande.

Varför valde du att läsa hebreiska vid Lunds universitet?

- Här har man tillgång till både hebreiska och arabiska, och att få studera vid ett berömt universitet var också viktigt. Samtidigt är det en fördel att få bo i Skåne!

Vad vill du syssla med när du är färdig med din utbildning?

- Jag kommer nog att studera mer, språk verkar vara min grej. I framtiden vill jag arbeta med de språk som jag lärt mig, förhoppningsvis åtminstone delvis i Mellanöstern. Blir det sedan något praktiskt inom ideella organisationer eller ett någorlunda mer akademiskt yrke vill jag ändå ha hebreiska som en del av mitt liv.

Har du något råd till den som funderar på att läsa hebreiska?

- Gör det! Hebreiska är ett underbart språk och även om det kan kännas svårt i början är det värt att prova. Själv var jag nyfiken på hebreiska och efter att ha läst det ett tag föll jag totalt för språket.

"

Juhan

Läs fler berättelser