Kurs

Kursen ENGH01 ingår för närvarande inte i kursutbudet

Kurskod: ENGH01
Engelsk titel: English: Level 1 (1-15)
Högskolepoäng: 15

Observera! Från vårterminen 2019 finns informationen här: ENGH11

Kurstillfälle: vårterminen 2018
Studiesätt: halvfart, dagtid
Kursperiod: 2018-01-15 – 2018-06-03
Anmälningskod: LU-74211
Behörighet: Grundläggande behörighet + Engelska 6 eller Engelska B (områdesbehörighet 2/A2)

Introduktionsmöte: 2018-01-15 kl. 13.15 – 17.00 i SOL:H104 hörsal

Lärare: Birgitta Berglund, Mats Johansson, Eva Klingvall, Marie Källkvist

Beskrivning

Engelska är det viktigaste språket för kommunikation mellan människor med olika modersmål. Den som behärskar engelska i tal och skrift klarar sig ofta bättre i arbetslivet och i många andra situationer. Engelska är också det dominerande språket på Internet och inom exempelvis film, TV, musik och datorspel.

Att studera engelska på universitetet är alltså en bra idé, oavsett om man vill ta en examen med engelska som huvudämne eller om man bara vill komplettera en annan utbildning med ett antal kurser i ämnet engelska.

En grundkurs på universitetet är den första kurs du kan läsa på universitetsnivå, men eftersom den förutsätter att du har läst engelska på gymnasiet, förstår du att den är betydligt mer avancerad och krävande än kurserna på gymnasiet. Vi förutsätter att du har goda förkunskaper och är mycket motiverad.

Detta är en kurs på halvtid, dvs. du läser 15hp under en termin. Detta gör att den passar dig som kanske vill läsa något annat ämne samtidigt, jobbar mycket, eller av annan anledning föredrar att inte läsa engelska på heltid.

Kursens innehåll (Engelska 1-15, ENGH01)

Kursen har en allmän inriktning med betoningen på kommunikativa färdigheter (läsa, tala, lyssna, skriva) som du behöver oavsett om du ska fortsätta att läsa engelska i flera terminer eller om du bara ska läsa en termin.

Denna kurs består av ett antal delkurser. Det händer att vissa av delkurserna pågår samtidigt, ungefär som de olika kurserna på gymnasiet.

Följande delkurser ingår i Engelska (1-15hp):

  • Historia och kultur
  • Fonetik och uttal
  • Grammatik och översättning

Delkursen Historia och kultur handlar om de brittiska öarna och de kulturella och historiska händelser som har resulterat i det språk och det samhälle vi har på öarna idag.

I delkursen Fonetik lär du dig mer om engelskans språkljud och hur de produceras och kan beskrivas. Du lär dig att förstå och skriva fonetisk skrift och får en ökad förståelse för de uttalsmässiga skillnaderna mellan engelska och svenska.

I delkursen Grammatik och översättning lär du dig mer om allmän och engelsk grammatik. För att du ska kunna prata med andra om grammatik och förstå det som står i grammatikböcker, lär du dig många grammatiska termer. Dessutom lär du dig mycket om de grammatiska skillnaderna mellan engelska och svenska. Dessa är extra viktiga att känna till när man översätter från det ena språket till det andra.

 

Efter kursen (Engelska 1-15, ENGH01)

När du är färdig med den här kursen blir du behörig till Engelska: Grundkurs (16-30hp). Om du vill skaffa dig en kandidatexamen i engelska, ska du läsa 90hp engelska. Utbildning i Engelska finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i översättning, Masterprogrammet i språk och språkvetenskap och Masterprogrammet i Litteratur - Kultur – Media.

Många tidigare studenter arbetar som översättare och lärare, men arbetsmarknaden är betydligt större än så för den som är riktigt duktig på engelska. Naturligtvis är det en bra investering att läsa en termin engelska på halvtid (15hp) , men ju mer engelska du läser, desto mer attraktiv kommer du att vara på arbetsmarknaden.        

Ingående delar

  • Historia och kultur, 3 hp
  • Fonetik och uttal, 4 hp
  • Grammatik, 6 hp
  • Översättning, 2 hp

Observera!

Kursen ges inte som fristående kurs nästa termin. Den kan vara öppen för anmälan inom program eller för utbytesstudenter. Kontakta din studievägledare för mer information.

Information om anmälan

Du anmäler dig till våra kurser och program på antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Ansökningsperioden är mars–april för höstterminen och september–oktober för vårterminen.

Sen anmälan

Alla utbildningar stänger för anmälan, efter att sista anmälningsdatum har passerat.

Kurser och program som har platser kvar, öppnar för sen anmälan efter första urvalet. Dessa utbildningar är märkta "Öppen för sen anmälan" på antagning.se.

International student?

Make your application in the First Admission Round at universityadmissions.se.

Application period October–January for autumn semester and June–August for spring semester.

First or Second Admission Round?

All international students are encouraged to apply to the First admission round. This round takes place many months before the start of a semester and gives students the time they need to pay their tuition fees, apply for and receive their residence permit (if required), find housing, etc.

The Second admission round is an alternative for students from EU/EEA countries as they do not need a residence permit. Non-EU/EEA students will most likely not have enough time to obtain their permit before the start of the semester. However, even EU/EEA students are advised to apply during the First admission round, as some programmes can be applied for only in the January round. Also, this provides applicants with an admission decision much earlier, which is helpful in making decisions about their studies.

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs mer om anmälnings- och studieavgifter.

Engelska

Mer om ämnet, forskning, personal mm.

Sidansvarig: webmastersol.luse | 2020-06-15