lu.se

Språk- och litteraturcentrum

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

Lärare och handledare

Bild: Niklas Törnlund

Foto: Andreas Rasmusson

Niklas Törnlund
Författare, musiker

Lärare vid författarskolan

Niklas Törnlund. Debuterade 1977 med diktsamlingen Mellan istiderna, efter att tidigare ha publicerat tolkningar av amerikansk poesi. Samma år startade han dikt-bild-musikgruppen Tundra, verksam till 1988. Bland övriga diktsamlingar kan nämnas Du är shamanen (-84), Förlundad (-90), I en av alla världar (-98) och Jag går mot ett grönt rop (-03).

Hans senaste bok är Du valde Sverige – en handbok till ditt nya land (-12).

Som poet och musiker ambulerar Niklas mellan skrivbordet och estraden. Sedan 2001 håller han i Litteraturbaren på Grand i Lund, Vid sidan av Författarskolan undervisar han på Författarlinjen på Sörängens folkhögskola och Kulturskolan i Lund.

Hans samarbete med kompositörer har resulterat i bland annat librettot till kammaroperan Om man blivit av med sitt bagage (musik Britta Byström), Vinterkantat (musik Johan-Magnus Sjöberg och sångspelet All tid är nu med Lena Willemark och Väsen.

Niklas har fått litterära stipendier och belöningar från bl a Svenska Akademien och Samfundet De Nio. 2007 tilldelades han Lunds kulturpris.

– På Författarskolan handleder jag både poesi och prosa, plus att jag undervisar om lyrik, sångtexter och reseskildringar.