lu.se

Språk- och litteraturcentrum

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

Lärare och handledare

Bild: Immi LundinImmi Lundin
Författare, journalist, doktor i litteraturvetenskap

Lärare vid författarskolan

Immi Lundin. Att läsa och skriva har varit min huvudsakliga sysselsättning sedan jag började skriva litteraturkritik på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings legendariska Tredje sida 1971. Jag tog min examen på Journalisthögskolan i Stockholm och hade ägnat mig åt olika typer av kulturjournalistik på frilansbasis i närmare trettio år när jag började längta efter att koncentrera mig på något större projekt.

Jag blev antagen som doktorand i litteraturvetenskap 2001 men vägen till avhandlingen blev inte alldeles rak, frilansvanorna satt i. Jag skrev ett par böcker om läsecirklar och de ledde till en hel det föreläsande på bibliotek runt om i landet. Jag undervisade också på journalistutbildningen här i Lund under några intensiva år. Men i april 2012 var i jag trots allt färdig nog att disputera.

Färdig nog skriver jag eftersom skrivande för mig är en process som alltid kan fortsätta. De flesta texter måste avslutas av olika praktiska skäl, men helt färdiga blir de aldrig. Lyckligtvis. De lever sitt eget liv. De skrivs om av läsarna precis som de kan skrivas om på nytt och på nytt av den som en gång skrivit dem.

Att inte skriva ihjäl en text, att sluta när den ännu är öppen nog att leva vidare på egen hand, är en konst som alltid imponerar på mig. Visst kan jag uppskatta en traditionell novell med en överraskande slutpoäng som förklarar allt eller en flödande episk roman som skapar ett helt eget universum, men särskilt förtjust är jag ändå i korta former som medvetet sätter öppenheten i spel. Jag upphör aldrig upphör att fascineras av skönlitteraturens möjligheter att förbli oavslutad och provocera till samtal om både sig själv, oss och världen.