Centre for Languages and Literature

The Joint Faculties of Humanities and Theology | Lund University

Selected Publications

Poäter

Poäter

Niklas Schiöler

Carlssons
Poäter

Alla äter vi, så även poeter. Ändå har poeter genom historien använt mat och smaksensationer påfallande lite i sina verk. Varför är färsk koriander, grillad palsternacka, rökt sik, långkoktsmört kött sönderfallande i munnen, glaciärvit yoghurt, aromen av saffran, chilidrypande melonsaft i mungipan, gyllenbrunt rostade pinjenötter, mörk choklad och så mycket annat så ovanligt i dikten? I Poäter, en poesi- och mathistorisk resa från Homeros till Jamie Oliver, kommer Niklas Schiöler några svar på spåren till varför maten kommit på lyriskt undantag.  Man inte minst får vi här ta del av en mängd historiska "avvikelser", just sådana matfyllda dikter som sätter snurr på smaklökarna och får näsvingarna att vibrera.
I denna bok dras därför sinnena oemotståndligt åt två håll, två som sammanfaller: det poetiska och det kulinariska.